Gemeente in actie na commotie over overwoekerde oorlogsgraven

Gisteren om 13:36 • Aangepast vandaag om 14:25
nl
De zeventien verwaarloosde oorlogsgraven op het oude kerkhof aan de Bachlaan in Roosendaal worden donderdag opgeknapt. Medewerkers van een hoveniersbedrijf hebben het gras gemaaid en het onkruid weggehaald. Woensdag leidde het bericht dat zeventien oorlogsgraven overwoekerd waren door onkruid, tot grote verontwaardiging op onder meer social media.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud voor het kerkhof dat sinds 1978 niet meer in gebruik is. Veel grafmonumenten zijn verzakt, omgevallen of vernield. De zerken van de gesneuvelde militairen liggen nog keurig recht, maar waren verscholen achter grote bossen onkruid.

“Ik ben blij dat de gemeente dit nu zo snel oppakt, want dit kon gewoon echt niet. Zeker niet in een jaar waarin we in Nederland 80 jaar bevrijding vieren”, aldus Hans Molier die bij de gemeente aan bel trok over de verwaarloosde grafmonumenten. Het gaat om de laatste rustplaatsen van RAF-vliegers uit Engeland en Australië die bij verschillende vliegtuigcrashes rond Roosendaal zijn gesneuveld.

Toezicht
Om herhaling te voorkomen heeft de betrokken Roosendaler bij de gemeente aangeboden om zich in de toekomst te ontfermen over de oorlogsgraven. “Ik wil voorstellen om dit samen met een aantal vrijwilligers te gaan doen, want dit mag nooit meer gebeuren.”

Hans Molier was van plan om op 9 november samen met een aantal vrijwilligers de handen uit de mouwen te steken om de graven op te knappen. “Ik moet nog even kijken of dit doorgaat. Het hangt af van de werkzaamheden die de gemeente vandaag laat uitvoeren.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Verwaarloosde oorlogsgraven in Roosendaal: 'Hier schaam ik mij voor'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!