De gezelligste buurt van Nederland ligt (natuurlijk) in onze provincie

Vandaag om 06:30 • Aangepast vandaag om 08:00
nl
In onze provincie hebben we gezelligheid hoog in het vaandel staan. Dat blijkt ook uit de meest recente cijfers van een CBS-onderzoek naar leefbaarheid. Meer dan zestig procent van de Brabanders vindt dat ze in een gezellige gemeente woont. Ook zijn Land van Cuijk en Meierijstad het allergezelligst van alle Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Inwoners van Land van Cuijk vinden met afstand dat zij in de gezelligste gemeente van Nederland wonen. Maar liefst 75 procent van de inwoners is van mening dat ze in ‘een gezellige buurt waar men elkaar helpt’ woont. De een-na-gezelligste Nederlandse gemeente met meer dan 70.000 inwoners ligt ook in Brabant. Ruim zeventig procent van de Brabanders in Meierijstad vindt zijn of haar buurt gezellig.

Klik op de gemeente om het precieze percentage weer te geven.

Wachten op privacy instellingen...

In de Veiligheidsmonitor van het CBS is aan ruim 180.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder een aantal stellingen voorgelegd over de sociale samenhang van hun buurt. Hierbij ging het bijvoorbeeld over de gezelligheid en omgang met elkaar, maar ook in hoeverre mensen zich thuis en veilig voelen.

In totaal vindt iets meer dan 60 procent van de ondervraagde Nederlanders dat ze in een gezellige buurt woont. In Brabant vinden we het net iets gezelliger dan gemiddeld - 62,8 procent van de Brabanders zegt het gezellig te hebben in de buurt.

Driekwart van de inwoners van Land van Cuijk heeft het gezellig en daarmee steekt de gemeente met kop en schouders boven de andere grote Brabantse gemeenten (>70.000 inwoners) uit. Eindhoven is het ‘minst gezellig’, daar vindt iets meer dan 53 procent van de inwoners het gezellig. En in Land van Cuijk durft een ruime meerderheid van 77,7 procent de huissleutel aan een ander te geven.

Gebruik de grijze knop linksboven om te schakelen tussen de stellingen.

Wachten op privacy instellingen...

Daarnaast ervaren inwoners van Land van Cuijk maar weinig overlast. Zo geeft geen enkele van de ondervraagden aan dat ze last hebben van dronken mensen op straat. In Roosendaal is de kans dat je iemand treft die te diep in het glaasje heeft gekeken het grootst; hier geeft 8,6 procent van de ondervraagden aan dat ze hier last van ondervinden.

In Meierijstad en Land van Cuijk is er ook weinig kans dat je op straat wordt lastiggevallen. In Meierijstad heeft geen enkele van alle respondenten hier last van en in Land van Cuijk is het slechts 0,6 procent van de inwoners. Gemiddeld heeft 1,3 procent van de Brabanders hier op zijn tijd last van.

Gebruik de grijze knop linksboven om te schakelen tussen de stellingen.

Wachten op privacy instellingen...

Over het algemeen voelen we ons veilig in onze provincie. Slechts 14,6 van de ondervraagde Brabanders geeft aan zich wel eens onveilig te voelen. In Roosendaal wordt dit sentiment niet gedeeld - hier voelt bijna het dubbele van de inwoners zich wel eens onveilig (28,2 procent).

Maar weinig Brabanders voelen zich vaak onveilig. Ongeveer 2,1 procent van de respondenten geeft aan dat ze dit ervaart. Daarnaast doet acht procent van de Brabanders 's avonds de deur niet open wanneer er geen bezoek wordt verwacht en rijdt of loopt iets meer dan twee procent wel eens om.

Gebruik de grijze knop linksboven om te schakelen tussen de stellingen.

Wachten op privacy instellingen...

Meer dan zestig procent van de Brabanders is tevreden met de mate van onderhoud aan stoepen, straten en pleintjes. In Den Bosch wordt dit het meest gewaardeerd - 68 procent van de Bosschenaren is tevreden met de staat van stoepen en straten.

De staat van de plantsoenen en parken is een van de weinige categorieën waar Land van Cuijk lager dan het Brabants gemiddelde scoort, ook al is het verschil maar gering (62,6 procent tevreden tegenover het gemiddelde van 63,3 procent).

Wel lijken we niet helemaal tevreden met de hoeveelheid voorzieningen voor jongeren. Gemiddeld vindt iets meer dan 48 procent van de Brabanders dat deze er voldoende zijn. In Roosendaal is deze onvrede het grootst - daar vindt slechts 45,5 procent van de inwoners dat er voldoende voorzieningen voor jongeren in de buurt zijn.

Gebruik de grijze knop linksboven om te schakelen tussen de stellingen.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!