Nog een ronde en dan zie je hem nooit meer: afscheid van de F-16

Gisteren om 19:54 • Aangepast vandaag om 15:47
nl
Vrijdag raast voor het laatst een Nederlandse F-16 boven ons land. Patrick Vreeburg is commandant van het 312 Squadron en voert vanuit vliegbasis Volkel de afscheidsvlucht uit met het jachtvliegtuig. “Ik ben nu nog druk met de voorbereidingen, dus ik heb er nog niet echt stil bij kunnen staan. Maar het gaat zeker wel even een momentje zijn”, vertelt de commandant in het radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

Vreeburg heeft meerdere afscheidsvluchten op zijn naam staan. “Normaal gesproken gaat er tijdens zo’n vlucht toch veel door je heen”, vertelt hij. “Ik denk dat ik het morgen pas echt door heb: het is nu toch écht de laatste keer dat ik met deze F-16 wegvlieg.”

Volgens de commandant blijft het vliegen in een vliegtuig van dit type een onverslaanbare ervaring: “Ik vlieg ondertussen al 23 jaar, maar tot de dag van vandaag blijft het fantastisch. Vaak ben je zoveel bezig met communiceren en tactieken bespreken dat je er niet echt bij stil kunt staan.”

"Kijk iedere vlucht even om je heen. Dan besef je pas wat een voorrecht het is om dit werk te doen."

Om dit besef onder zijn jongere medepiloten hoog te houden, adviseert hij ze tijdens iedere vlucht ‘minstens 3,12 seconden, naar de naam van het 312 squadron, even om je heen te kijken en alles in je op te nemen’. “Dan besef je pas wat een enorm voorrecht het is om dit werk te mogen doen”, vertelt Vreeburg.

Om kwart voor twee ‘s middags staat de afscheidsvlucht gepland. Althans, als het weer een beetje meezit. De voorspelling is niet al te best, maar de commandant heeft er vertrouwen in dat de vlucht plaats zal kunnen vinden: “We zullen misschien een paar stukken over moeten slaan als de weersomstandigheden toch tegen blijken te vallen. Maar in de laatste update die ik heb gekregen, zouden we prima in staat moeten zijn om op te stijgen en te landen”.

Ook vindt er eerder die dag een lunch plaats met het hele squadron. “Deels om terug te blikken op alles dat we met de F-16 hebben meegemaakt, maar ook om vooruit te kijken naar een mooie toekomst met de nieuwe F-35 modellen.”

“Ooit beginnen we een ski-resort in Afghanistan.”

Een van zijn favoriete herinneringen aan het jachtvliegtuig ontstond tijdens zijn eerste uitzending in het noorden van Afghanistan. “Ik vloog daar samen met een collega en we keken onze ogen uit. Het is daar zo prachtig mooi. Ietwat naïef hebben we toen afgesproken om er een ski-resort te beginnen zodra de vrede is wedergekeerd in het land”, vertelt Vreeburg weemoedig.

Daarnaast had de commandant ooit koninklijke visite. Niemand minder dan prinses Amalia heeft namelijk bij hem aan boord mee mogen vliegen. “Dat was veel leuker dan ik had verwacht”, vertelt Vreeburg. “Ze was heel geïnteresseerd en had veel kennis over vliegen en alles dat erbij komt kijken. Oh, en ze heeft het ook volledig droog gehouden, er is geen zakje aan te pas gekomen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!