Video

Stoomtrein komt aan in Den Bosch: 'Lekker vieze handen, het hoort erbij'

Gisteren om 21:00 • Aangepast vandaag om 09:24
nl
Tientallen mensen staan op het randje van het perron in Den Bosch en turen voor zich uit over het spoor. Ze wachten op een historische stoomtrein die hen deze zaterdag naar Nijmegen zal vervoeren. Een bijzondere locomotief, de Baureihe uit 1938, keert na 15 jaar voor het eerst terug op het hoofdspoor. En dát willen de treinliefhebbers niet missen: “De oude techniek is echt fascinerend, dit is een van de mooiste stoomlocomotieven die er zijn.”
Profielfoto van Floortje Steigenga
Geschreven door

Al een uur voor aankomst staat perron 1a in Den Bosch vol met treinliefhebbers. Allemaal wachten ze op een nostalgisch ritje in de trein met wagons die al een eeuw oud zijn. Bosschenaar Frans is gefascineerd door stoomtreinen. Hij kan niet wachten om de locomotief in zijn stad aan te zien komen: “Ik heb één keer eerder een stoomtrein gezien, en dat vond ik prachtig. Overal kwam rook uit, je zag van alles bewegen, machinisten en stokers druk in de weer. Je ziét de techniek echt, dat is het leuke eraan.”

Ook treinfanaat Jac van Linden staat te popelen om de oude locomotief te bewonderen: “Stoomtreinen: ik ben er al zestig jaar door gefascineerd. Dus als de kans zich dan voordoet om er een te zien, dan doen we dat. We hebben ook al eindeloos veel stoomtreinritjes gehad in het buitenland. Ik vind dit een van de mooiste stoomlocomotieven die er zijn!”

Treinfanaat Jac wacht in spanning af op de aankomst van de stoomtrein (foto: Floortje Steigenga)
Treinfanaat Jac wacht in spanning af op de aankomst van de stoomtrein (foto: Floortje Steigenga)

Bij het organiseren van zo’n nostalgisch ritje komt aardig wat werk kijken, legt Jacqueline de Rooij van Het Stoomgenootschap uit. “Dit vergt maanden voorbereiding. Er zijn zeker vijftig vrijwilligers aan boord. Denk aan machinisten, kolenscheppers, deurwachters, maar ook aan mensen in de trein zelf voor de veiligheid en voor de catering.”

"De techniek van stoom en water waarmee je zo’n hele trein in beweging krijgt blijft fascinerend.”

Wanneer de trein het station binnenrijdt, steken de hoofden van de vrijwilligers uit de ramen. Stuk voor stuk met een glimlach van oor tot oor. Zo ook bij cateraars Theo en Paul. Het is een lange dag voor de mannen. Om zes uur ’s ochtends vertrok de trein al uit het Gelderse Beekbergen richting Brabant. Maar ze doen het maar al te graag. Want op de vraag wat een ritje in de stoomtrein zo uniek maakt, antwoorden ze lachend: “Heeft u even?” Het draait zoals bij alle liefhebbers vooral om de techniek: “De techniek van stoom en water waarmee je zo’n hele trein in beweging krijgt blijft fascinerend.”

"Lekkere vieze handen! Het hoort erbij."

Vooraan in de trein bij de locomotief hangt een man uit het raam, zijn gezicht en handen zwart van de kolen. “Lekkere vieze handen! Het hoort erbij, maar je wast het er zo weer af, het is alleen maar stof”, zegt stoker Peter lachend. Hij is een van de vrijwilligers aan boord: “We doen het met plezier, maar het is ook best zwaar en warm. Maar dat is de sport van de hobby, zullen we maar zeggen. Het is prachtig om die oude techniek aan de gang te houden. En als er dan zoveel mensen komen kijken is dat ook alleen maar mooi, we hebben er hard voor gewerkt. Het is dan dus fijn dat er zoveel mensen van kunnen meegenieten.”

Treinstoker Peter bij aankomst in Den Bosch (foto: Floortje Steigenga)
Treinstoker Peter bij aankomst in Den Bosch (foto: Floortje Steigenga)

Nadat de lagers van de treinen gecontroleerd zijn en de smeerpunten gecheckt, begint de locomotief te draaien. Het perron verdwijnt in een wolk van stoom en zo vertrekt de historische trein richting Nijmegen. De zwarte schoenafdrukken van de stokers laten hun spoor achter op het station van Den Bosch.

De trein laat zijn sporen na in Den Bosch (foto: Floortje Steigenga)
De trein laat zijn sporen na in Den Bosch (foto: Floortje Steigenga)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!