Hierom kleurden Brabantse gebouwen in de avond rood

Vandaag om 10:34 • Aangepast vandaag om 11:26
nl
Op zondagavond zullen voorbijgangers wellicht met enige verbazing hebben gekeken naar rood verlichte gebouwen. Zo stonden onder meer het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en het Noord-Brabants Museum in Den Bosch in de schijnwerpers. Dit gebeurde onder de titel Dress Red Day, een actie van de Hartstichting die aandacht vraagt voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Het hart ziet er bij mannen en vrouwen ongeveer hetzelfde uit en toch is deze aandacht van levensbelang, vertelt Eva Wisse, directeur van het Hart- en Vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Wij denken dat veel mensen niet weten dat meer vrouwen dan mannen overlijden aan een hart- of vaatziekte."

Dat hogere sterftecijfer komt doordat vrouwen vagere klachten kunnen hebben die niet meteen doen denken aan hartproblemen. Het gaat dan om klachten zoals pijn in de nek, kaak of rug, hoofdpijn en duizeligheid.

Tekst gaat door onder de foto

Ook het Catharinaziekenhuis in Eindhoven was verlicht
Ook het Catharinaziekenhuis in Eindhoven was verlicht

Bij het onderzoeken en behandelen van hart- en vaatziekten werd in het verleden vooral gekeken naar mannen. Daarom werd pas later door onderzoekers het verband gelegd tussen eerder genoemde 'vage klachten' bij vrouwen en hart- of vaatziekten. "De rode verlichte gebouwen moeten bijdragen aan de bewustwording van deze verschillen", zegt Wisse.

In totaal waren er zestig gebouwen door heel Nederland verlicht, waaronder de Ziggo Dome en de molens van Kinderdijk.

Noord-Brabants Museum is rood verlicht
Noord-Brabants Museum is rood verlicht
Verlicht gebouw op Strijp T
Verlicht gebouw op Strijp T
Roodverlichte schoorstenen in Eindhoven
Roodverlichte schoorstenen in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!