Video

RKC zegt sorry voor rellen na wedstrijd tegen Ajax: 'Sfeer verpest'

30 september om 10:23 • Aangepast woensdag om 02:02
nl
RKC Waalwijk zegt sorry tegen iedereen die zich zondag door het gedrag van een groep van zo'n honderd relschoppers onveilig voelde na afloop van de wedstrijd tegen Ajax. Ze zochten de confrontatie met de Mobiele Eenheid (ME) en gooiden stenen, palen en fietsen naar agenten. Na enkele harde charges met politiepaarden en wapenstokken werd het pas rustig.

"Dit gedrag past niet bij de waarden van de warme familieclub RKC Waalwijk", benadrukt het clubbestuur in een persbericht. De voetbalclub werkt nauw samen met de gemeente Waalwijk en de politie om de relschoppers op te sporen en 'passende maatregelen' te treffen.

Na afloop van de door RKC met 0-2 verloren wedstrijd begon de onrust. Tientallen RKC-supporters liepen richting het uitvak van het stadion. Agenten te paard probeerden de groep tegen te houden. Een paard liep daarbij striemen op. Er werd zondagavond nog niemand opgepakt.

Familieclub
“Wij trekken als familieclub, waar toegankelijkheid en laagdrempeligheid hoog in het vaandel staan, een duidelijke grens", reageert RKC-directeur Willem van der Linden. "Het stadion was volledig uitverkocht en er heerste een geweldige sfeer. Het is betreurenswaardig dat deze ongeregeldheden plaatsvonden na afloop van een wedstrijd die door veel gezinnen werd bezocht. We betreuren het gedrag van een groep mensen die de sfeer rond het stadion wilden verpesten.”

Beelden van de charges van de ME:

Wachten op privacy instellingen...

'Grote puinhoop'
Iemand die in de buurt van het Mandemakers Stadion woont, noemt de relschoppers 'eencelligen'. "Al jaren speelt dit", vertelt hij maandagochtend. "Ik zet de auto maar weg bij risicowedstrijden.” Een 58-jarige buurtbewoonster spreekt van 'een grote puinhoop'. "Daar gaan we weer, dacht ik. Dit is een van redenen dat ik ga verhuizen. Dit soort mensen heeft geen hersenen.”

Een andere vrouw vult aan: “Dit soort mensen verpesten het voor de rest. Er zitten ook mensen met kinderen in het stadion. Het stadion moet gewoon ergens in de polder neergezet worden. Raddraaiers zijn het”, vindt ze. "Gelukkig kwamen ze niet de wijk in. We zaten volgens de politie aan de veilige kant."

Raadlid Milos Boksan van de Waalwijkse VVD.
Raadlid Milos Boksan van de Waalwijkse VVD.

'Dit was gewoon uitschot'
VVD-raadslid Milos Boksan was zondag aanwezig in het Mandemakers Stadion. Hij heeft een seizoenkaart van de club en bezoekt menige wedstrijd van de ploeg van coach Henk Fraser. Hij noemt de rellen 'diep triest'.

"Ik zat aan de lange zijde in het stadion en merkte na de 0-1 van Ajax al dat een aantal mensen richting het uitvak met Ajax-supporters wilde gaan. Daar konden ze toen nog door de beveiliging worden tegengehouden." Aan het eind van de wedstrijd - die in 0-2 eindigde waardoor RKC puntloos op de laatste plaats van de Eresdivisie blijft staan - liep de situatie echter alsnog uit de hand. De politie en de paarden werden bekogeld met bakstenen, stokken en verkeersborden. "Ongekende beelden", verzucht het raadslid. "Dan ben je geen supporter. Dit is onacceptabel."

Boksan betwijfelt of de rellen iets te maken hebben met de onvrede over de tegenvallende resultaten van RKC dit seizoen. "Maar zelfs als dat het geval zou zijn, is zoiets geen enkel excuus voor dit soort gedrag. Je hebt je te gedragen. Dit was gewoon uitschot, maar dat maakt het niet minder triest."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Rellen na RKC-Ajax, honderd RKC-supporters gooien stenen en palen naar ME

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!