Jan en Riet zijn nooit meer gevonden, nadat zij 35 jaar geleden verdwenen

Gisteren om 20:00 • Aangepast gisteren om 21:14
nl
Jan en Riet Kelders uit Cuijk verdwenen precies 35 jaar geleden, in september, van de radar. Zij zijn nooit meer teruggevonden. Meerdere rechercheurs en een coldcaseteam zochten naar antwoorden, maar tevergeefs. In dit overzicht lees je meer over de zoektocht naar het echtpaar door de jaren heen.
Profielfoto van Tom Berkers
Geschreven door

De zomer van 1989
Wim Kelders, zoon van Jan en Riet, is tot over zijn oren verliefd. Hij wil dolgraag trouwen met Monique, een vrouw die hij heeft leren kennen. Er is alleen één groot probleem: Wims ouders zijn tegen een huwelijk.

21 september 1989
Wim en Monique willen de ruzie uitpraten. Ze brengen een bezoek aan het ouderlijk huis van Wim. Binnen zitten zijn ouders zwijgend tegenover elkaar in het donker. Van praten willen Jan en Riet niets weten. Een half uur later vertrekt het stel.

22 september 1989
Wim gaat toch weer richting Cuijk. Aan het huis van Jan en Riet zit namelijk een werkplaats voor de draaiorgels die de familie al generaties lang exploiteert. Het bedrijf is sinds de jaren zeventig van Wim.

Bij het huis aangekomen ziet hij dat zijn ouders de complete inboedel én duizenden guldens aan contant geld in een bestelbusje hebben geladen. Zonder een woord te zeggen stappen de twee in de bus en vertrekken.

Drie weken later
Na de aangifte van vermissing door Wim is de politie in eerste instantie niet bezig met de zaak. Tot drie weken later de bestelbus wordt gevonden in Vlissingen. Jan ging wel vaker naar Engeland om draaiorgelshows te bezoeken. Maar op passagierslijsten van de schepen van Vlissingen naar Engeland is niets van de twee te vinden.

9 maart 1990
Al een half jaar zijn Jan en Riet spoorloos. De politie start dan alsnog een onderzoek. Er worden 150 interviews afgenomen, maar het levert niets bruikbaars op.

"Doordat het onderzoek zo laat begon, hadden we een enorme achterstand. Achteraf gezien hadden we alerter moeten reageren", geeft de politie later toe.

25 maart 2009
Het stel is bijna twintig jaar spoorloos. De politiedossiers over hun zaak blijken vernietigd en in de registers van vermiste personen komen ze niet meer voor. "We liggen er niet meer wakker van", zegt Monique dan in een interview met De Gelderlander.

Augustus 2016
Een coldcaseteam brengt de zoektocht jaren later weer tot leven. In het onderzoek zijn nieuwe aanwijzingen gevonden. De vermissing zou mogelijk een misdrijf zijn.

De politie wil graag de betonnen vloer van de garage, van het ouderlijk huis in Cuijk, openbreken. Niet lang na de verdwijning liet Wim daar een vloer storten en sindsdien gaan er geruchten dat Jan en Riet onder de vloer zouden liggen.

Graafwerkzaamheden bij de kapsalon in Cuijk. (Foto: Tonnie Vossen)
Graafwerkzaamheden bij de kapsalon in Cuijk. (Foto: Tonnie Vossen)

3 oktober 2016
De betonnen vloer in het huis wordt opengebroken. Het coldcaseteam van de politie begint een uitgebreid onderzoek in de garage. Na een paar dagen wordt het onderzoek gestaakt. Er werd niets gevonden.

24 september 2019
Jaren later vraagt het coldcaseteam wederom aandacht voor de vermissingszaak. “Het kan toch niet zo zijn dat het voor altijd onduidelijk blijft wat er met Jan en Riet Kelders is gebeurd. Er moeten toch mensen zijn die meer weten”, vraagt Jeroen Snellen, coördinator van het coldcaseteam, zich af.

35 jaar later
Tot op de dag van vandaag hebben tips nooit iets opgeleverd. Ruim 35 jaar later blijft het nog steeds een raadsel waar het stel uit Cuijk is gebleven.

LEES HIER MEER OVER DE VERMISSINGSZAAK:

Echtpaar uit Cuijk al dertig jaar vermist, wat is er gebeurd met Jan en Riet Kelders?

Politie zoekt naar lichamen van jarenlang vermist echtpaar in vloer bij kapsalon

Vermist echtpaar Cuijk niet gevonden, politie staakt zoektocht

Vermist echtpaar Cuijk niet gevonden, politie staakt zoektocht (foto: Omroep Brabant).
Vermist echtpaar Cuijk niet gevonden, politie staakt zoektocht (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!