PRAAT MEE

Chronisch zieke Vivianne uit Efteling gezet: ‘Bang voor protest'

Vandaag om 15:31 • Aangepast vandaag om 17:08
nl
Wat voor het eerst in jaren weer een leuk dagje Efteling had moeten worden, is voor Vivianne (32) en haar vrienden zondag geëindigd in een overstuur ritje terug naar huis. De vriendengroep van veertien had alles in het werk gesteld voor een dagje uit met hun chronisch zieke vriendin. Maar bij aankomst op het park, werden ze er door de beveiliging uitgezet. “Onze dag stortte in. We snapten er niks van”, vertelt Sam (26).
Profielfoto van Rochelle Moes
Geschreven door

Ze is nog steeds onthutst door het uitje dat hun afgelopen weekend is ontnomen. Dat hadden ze maanden vooruit gepland voor hun zieke vriendin Vivianne. “Ze heeft onbehandelbare hoofdpijn en is altijd vermoeid. Daardoor kan ze niet meer zoveel en heeft ze overal hulp bij nodig”, vertelt Sam. “Gelukkig heeft de Efteling goede faciliteiten, zoals een rolstoel en rustruimtes. We hadden dus van alles geregeld. Zelfs een huisje, waar Vivianne de dag ervoor en de dag erna kon slapen.”

De vrienden verzamelden zondagochtend op het plein, nadat hun tickets waren gescand. Terwijl de groep nog niet compleet was, kwam een beveiliger naar ze toe. “Hij vroeg wat we aan het doen waren en wilde onze tassen zien”, vertelt Sam. Waarom begrepen ze niet zo goed, maar ze deden wat hun werd gevraagd.

"We snapten echt niet wat we fout hadden gedaan.”

“Hij zei dat hij op zoek was naar iets en dat we best wisten waar het over ging”, gaat Sam verder. Op wat etenswaren en drinken na, zat er volgens haar niets vreemds in de tassen. “Op één waterfles zaten stickers van Milieudefensie, LHBTI en Palestina. Die haalde hij eruit en zei, zoiets zocht ik.”

De waterfles en tas die onderzocht werden (Foto: privébeeld).
De waterfles en tas die onderzocht werden (Foto: privébeeld).

De beveiliger overlegde kort met zijn collega’s en kwam toen terug bij de groep. “Jullie dag hier in de Efteling is klaar”, zo kregen ze te horen. Sam: “Onze dag stortte in. Ik begon meteen te huilen. We snapten echt niet wat we fout hadden gedaan.” Ze vroeg nog naar de reden waarom ze moesten vertrekken, maar de beveiliger bleek niet voor rede vatbaar.

"Wij wilden gewoon een dagje Efteling. We hadden geen spandoek bij, niks."

De groep werd vervolgens omsingeld door een stuk of zes beveiligers, die ze naar een apart terrein begeleidden. Maar de groep weigerde te vertrekken tot er uitleg kwam. Na een uur wachten, kwam die verklaring uiteindelijk. “We zagen er activistisch uit en ze waren bang dat we zouden gaan demonstreren”, vertelt Sam.

Zij en een aantal anderen uit de groep zijn klimaatactivist en vorig jaar is Sam tijdens zo’n demonstratie gearresteerd. Ze kwam ook meermaals in de publiciteit. “Fair enough, we demonstreren met regelmaat”, zegt ze. “Maar wij wilden gewoon een dagje Efteling vieren. We hadden geen spandoek bij, niks. En we zouden ook niet weten waar we tegen konden demonstreren.”

De beveiligers verzochten de groep via een zij-uitgang het park te verlaten. Ondertussen legde Sam uit dat ze op het park waren met hun zieke en kwetsbare vriendin. “Ik had haar net nog een koelpack gegeven voor de hoofdpijn, maar dat wilde hij niet horen. We voelden ons heel machteloos”, zegt Sam.

Toen ze een uur later in het bos achter de hekken van het park stonden, stortte Vivianne in. “Ze had spierkrampen in haar borstkas van de spanning en moet nu weer lang herstellen. Sam kan er met haar hoofd niet bij. “Wat hadden we moeten doen om er niet uitgepikt te worden?”, vraagt ze zich af. “Niet met buttons op je tas naar de Efteling gaan? Dat is toch absurd.”

“Ze zijn zeker welkom om hun dagje in te halen."

Een woordvoerder van de Efteling bevestigt dat de groep uit het park is gezet uit angst voor een demonstratie. "Die vermoedens waren er omdat er diezelfde dag een jubileum was van een bedrijf waar milieuactivisten onlangs tegen hebben gedemonstreerd", legt Steven van Gils uit.

De beveiliging was daarom extra alert op actievoerders. "Bij de hoofdentree viel het gedrag van een van hen op. Toen er ook nog een button werd gevonden van een partij die bekend staat om milieu-activisme, is uit voorzorg gehandeld."

Dat er iemand bij was die ziek is, is bij hem niet bekend. Hij begrijpt de teleurstelling en de Efteling heeft alle tickets en reiskosten vergoed. “Ze zijn zeker welkom om hun dagje in te halen."

Stelling

Iedereen kan een kaartje kopen, maar de Efteling bepaalt zelf wie naar binnen mag en wie niet.

Eens

0 stemmen

Oneens

0 stemmen

Wat vind jij? Praat mee!

Reactie *Naam *E-mailadres *Woonplaats *

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!