Agent zocht informatie op voor familie, werkstraf geëist
Zo zocht A. op kentekens, telefoonnummers en burgerservicenummers, ook buiten de regio waar hij werkte. De meeste bevragingen deed hij voor families, bijvoorbeeld van kentekens in de straat waar zijn schoonouders wonen.
"Het politiesysteem is geen Google, en kan niet als zodanig gebruikt worden", zei de officier van justitie. Hij wil met de strafeis een ‘duidelijk signaal’ geven. "Met het zoeken in de systemen wordt de privacy van burgers geschonden en het maakt de politie kwetsbaar voor corruptie."
"Ik ben 24 uur per dag agent, daar ben ik heel zwart-wit in."
A. benadrukte dinsdag in de rechtbank in Den Haag dat hij nooit ongeoorloofde bevraging in de politiesystemen heeft gedaan, ook niet die hij buiten werktijd deed. "Ik ben 24 uur per dag agent, daar ben ik heel zwart-wit in."
Het gaat om zoekopdrachten tussen maart 2019 en mei 2020. "Ik heb veertien dienstjaren. Ik heb honderden, duizenden, misschien wel een miljoen bevragingen gedaan. Ik kan me ze echt niet meer allemaal herinneren, zeker niet als het om jaren geleden gaat."
De 36-jarige A. was te zien in de documentaire De Blauwe Familie uit 2022. Hierin stelden zes agenten met een migratieachtergrond aan de kaak dat ze werden gediscrimineerd, uitgesloten en gepest door politiecollega's.
Als reactie nam de Tweede Kamer een motie aan die de politie aanspoorde om Bilal en de andere agenten in de film te rehabiliteren. In het geval van Bilal A. is dat nog niet aan de orde, omdat er nog meer verdenkingen tegen hem zijn. A. werd eerder ook beschuldigd van betrokkenheid bij drugshandel en het lekken van politie-informatie, maar dat kon het Openbaar Ministerie niet bewijzen.
Justitie heeft twee keer geprobeerd het onbevoegd opvragen van informatie buiten de rechtbank af te doen met een boete, maar daar ging A. niet mee akkoord. Daarom stonden beide partijen deze dinsdag voor de rechter.
De rechtbank doet 15 oktober uitspraak.