Anti rookactie bij ziekenhuis, verpleegsters ruimen peuken op

Gisteren om 18:37 • Aangepast gisteren om 22:16
nl
Met zichtbaar afgrijzen en met blauwe handschoentjes aan raapt kinderarts Marije Koopman van het Bravis ziekenhuis heel veel sigarettenpeuken op bij de hoofdingang. Het is weer 'stoptober' en de medewerkers van het ziekenhuis in Bergen op Zoom willen met de opruimactie rokers aansporen om te stoppen. "Ik vind het ontzettend stinken, maar goed ik doe dit om het goede voorbeeld te geven", zegt de kinderarts.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Ondanks de bordjes voor de hoofdingang van het ziekenhuis die melden dat het een rookvrije zone is, wemelt het van de peuken onder de bankjes en in het gras. Het rookverbod, zo blijkt, wordt vrij massaal genegeerd.

Patiënt Menno staat pal voor zo'n bordje een sjekkie te draaien. "Ik vind het een beetje overtrokken en al helemaal op zo'n afstand van het ziekenhuis en buiten heeft niemand er last van."

Het argument van het ziekenhuispersoneel dat roken ongezond is, daar heeft hij geen boodschap aan. "Ik denk dat medewerkers van het ziekenhuis zelf ook roken." Menno legt zich wel bij het verbod neer en loopt weg van het ziekenhuisterrein om ongestoord en legaal een peuk op te steken.

"De helft van de rokers gaat uiteindelijk dood aan de gevolgen van roken."

Kinderarts Marije Koopman ergert zich aan jong en oud die een sigaretje opsteken in de rookvrije zone, ze spreekt ze er ook op aan. "Sommigen zeggen dan niet te weten dat je buiten voor het ziekenhuis niet mag roken, maar er zijn ook mensen die kwaad worden dat ze niet mogen roken."

Terwijl ze een vuilniszak vol peuken heeft verzameld, wijst ze er nog eens op hoe ongezond roken is. "De helft van de rokers gaat uiteindelijk dood aan de gevolgen van roken", zegt ze. En als kinderarts wil ze dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving.

"Roken is een ernstige verslaving. Zeker als mensen wat stress hebben, omdat ze naar het ziekenhuis gaan, willen ze vaak roken en gooien ze de peuken helaas op ons terrein", zegt Marije. Na een paar minuten heeft ze al zeker honderd peuken opgeraapt. Zelf heeft de kinderarts nooit gerookt, zegt ze: "En ik hoop dat mensen ons goede voorbeeld volgen en niet meer op ons terrein gaan roken in de toekomst."

Artsen en verpleegkundigen hebben honderden peuken opgeruimd
Artsen en verpleegkundigen hebben honderden peuken opgeruimd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!