Helmonds textielbedrijf failliet: '250 jaar historie naar de knoppen'
Bij het bedrijf, met ook een locatie in Gemert, werken honderd mensen. CDA-raadslid Ron Peters reageert geschokt op het nieuws. “Er gaat gewoon 250 jaar historie naar de knoppen, het is hartstikke zonde. Het ging al jaren niet zo goed, dus je kon dit wel zien aankomen. Ik hoop echt dat de curator een doorstart kan realiseren. Ik ken mensen die er al meer dan veertig jaar werken, voornamelijk Helmonders die op de fiets naar het werk gingen.”
"Veel Helmonders die op de fiets naar het werk gingen."
Ook oud-stadshistoricus Giel van Hooff betreurt het faillissement. “Het is erg triest. Ik heb pas meegewerkt aan een nieuwe textiel-belevingsroute. Daar maakte het bedrijf gewoon deel van uit. Raymakers is altijd erg betrokken geweest bij het Helmondse, er werken daar vakmensen die er verknocht aan zijn. Dit is een hard gelag.”
Raymakers werd onlangs overgenomen door het Zwitserse bedrijf Lantal Textiles. De onderneming maakte deel uit van wat vroeger bekend stond als de ‘Velvet Valley’. “Je had in het verleden drie bedrijven in deze regio die velours maakten," zegt Van Hooff. "Raymakers bleef daar als enige van over en had zich er helemaal in gespecialiseerd. Het is erg moeilijk om deze stoffen een diepe kleur te geven. Raymakers kon snel velours leveren in alle kleuren. Het is de laatste der Mohikanen.”
Het bedrijf had al langer een band met het koninklijk huis. “Tijdens de kroning van Juliana in 1948 werden er stoffen van Raymakers gebruikt. Maar het bedrijf maakte ook gewoon gordijnen voor de Hema.” Het gebouw van Raymakers is een gemeentelijk monument in Helmond. Het heeft een kenmerkende toren met daarop een feniks.
"Raymakers bewees zich als specialist."
Raymakers schrijft op de eigen website dat er op het hoogtepunt eind jaren zestig ongeveer 1600 mensen werkten. “In de jaren zeventig en tachtig, toen de meeste Nederlandse textielbedrijven failliet gingen, besloot Raymakers zich alleen op één kernactiviteit te richten, namelijk katoenen fluwelen interieurstoffen. Dit was de reden dat Raymakers deze periode overleefde. Na deze periode werd het bedrijf geherstructureerd en waren de goede tijden weer aangebroken. Raymakers bewees zich als specialist in fluwelen interieurstoffen”, zo schrijft het bedrijf.
De curator en het bedrijf zijn nog niet bereikbaar voor commentaar. Het blijft nog onduidelijk hoe het bedrijf failliet is gegaan. Volgens de rechtbank komt de curator binnen twee tot vier weken met een verslag.