Video

Redding op grote hoogte, dit is hoe de brandweer dat doet

2 oktober om 15:21 • Aangepast 24 oktober om 01:22
nl
Er breekt brand uit en je zit op de achtste verdieping. Het overkwam een vrouw uit Den Bosch woensdagochtend vroeg. Hoe lukt het de brandweer om iemand op zulke grote hoogte te redden?
Profielfoto van Floor Jansen
Geschreven door
Floor Jansen

"Het komt niet vaak voor dat er iemand van grote hoogte gered moet worden. Maar als het nodig is, zijn we goed voorbereid", vertelt Erik van der Linden, clustercommandant van regio Den Bosch. Zo stonden de brandweermensen woensdagochtend klaar met een redvoertuig met een hoge ladder. Met deze ladder kunnen ze tot ongeveer dertig meter hoogte komen. Woensdag bleek deze niet nodig, uit voorzorg was de redwagen wel klaargezet.

LEES OOK: Brand in appartement op achtste verdieping, vrouw naar ziekenhuis

Als iemand nog hoger vastzit, komt er een speciaal 'hoogtereddingsteam' in actie. Deze mensen hebben zeker geen hoogtevrees. Dit team kan via het dak met kabels zichzelf naar beneden laten zakken, en iemand met een zogenoemde reddingsbroek van het balkon of uit een raam redden.

De mensen die tijdens een brand geen angst hebben, kunnen als het veilig is op het balkon blijven wachten tot de brand geblust is. Als het niet veilig genoeg is, grijpt de brandweer direct in en wordt de diegene alsnog van het balkon gehaald.

"We doen er alles aan om mensen naar een veilige plek te brengen."

Mocht de brand meevallen, kan een bewoner ook via het gebouw naar buiten. "We nemen dan een vluchtmasker mee voor degene die vast zit. Dit masker beschermt tegen rook en andere giftige stoffen. We doen er alles aan om mensen op een veilige manier naar een veilige plek te brengen", zegt Erik.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!