Bronzen WK-medaille Van der Poel ter discussie gesteld door Letland

woensdag om 13:35 • Aangepast gisteren om 12:12
nl
'Een zeer gevaarlijke actie' noemt de Letse wielerbond LRF de inhaalmanoeuvre van Mathieu van der Poel afgelopen zondag tijdens het WK wegwielrennen in Zürich. De Nederlandse kopman koos er tijdens de wedstrijd voor om een klein stukje op het trottoir te fietsen, waarbij hij zeer dicht in de buurt van een aantal toeschouwers kwam. Een eerder bezwaar van de bond aan het adres van de UCI werd afgewezen, maar nu volgt een open brief aan het adres van deze internationale wielerunie.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De Letse bond vond de inhaalactie, op zo'n 60 kilometer van de eindstreep, in strijd met de internationale regels. Daarin staat volgens LRF dat een wielrenner, die het publiek in gevaar brengt door op de stoep te fietsen, gediskwalificeerd moet worden. 'Het lijkt erop dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen, vooral als het gaat om het nemen van onpopulaire beslissingen', schrijft de bond in een open brief.

Publiekelijk uitleg
'Als Van der Poel op een toeschouwer gebotst zou zijn, zou dat dan goed of slecht zijn voor onze sport?', staat ook in de brief. De bond wil dat de UCI de regels consistent toepast om 'de veiligheid en integriteit van het wielrennen te waarborgen en dit soort potentiële ongelukken niet zonder gevolgen te laten'. De bond wil dat de UCI publiekelijk uitleg geeft waarom er geen diskwalificatie volgde.

Bronzen plak
De reden dat de Letten bezwaar aantekenen, is ongetwijfeld de bronzen plak van de Nederlander. Van der Poel klopte in de sprint onder andere de Let Toms Skujinš die als vierde eindigde.

Zie hier de beelden van de inhaalactie:

Wachten op privacy instellingen...

Bondscoach Koos Moerenhout vindt een boete of diskwalificatie 'rijkelijk' laat. Volgens de Brabander is het niet aannemelijk dat de UCI alsnog de wielrenner gaat bestraffen.

WK gravel
Van der Poel komt komend weekend weer in actie en wel op het WK gravel. Hij kreeg een wildcard van de wielerbond KNWU. In totaal doen er meer dan vijftig Nederlanders mee aan het toernooi in België. Andere opvallende namen zijn onder andere Brabanders Marianne Vos en Fem van Empel.

LEES OOK: Pogacar troeft iedereen af bij WK wielrennen, Van der Poel pakt brons

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!