Jasper (16) is KNVB-scheidsrechter: ‘Ik geniet juist van de weerstand’

Vandaag om 11:00 • Aangepast vandaag om 12:47
nl
Jasper Kerkhof uit Teteringen weet het zeker: hij wil op het hoogst mogelijke niveau fluiten. En dat terwijl hij nog maar 16 jaar is. Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat de helft van de Brabantse scheidrechters uitgescholden wordt op het veld, maar dat houdt Jasper niet tegen. Sterker nog, hij begint nu aan zijn tweede seizoen als KNVB-scheidsrechter en als scheidsrechtercoördinator bij zijn club RKVV DIA. "Iedereen zou eens moeten fluiten, dan weet je hoe het is."
Profielfoto van Mees van RoosmalenProfielfoto van Jasmijn Uludag
Geschreven door
Mees van Roosmalen & Jasmijn Uludag

De meeste jonge voetballers dromen ervan om de nieuwe Messi of Ronaldo te worden, maar anderen, zoals Jasper, dromen ervan de nieuwe Danny Makkelie te worden. Dat zou je niet verwachten van een 16-jarige.

Fluiten in Portugal
Het begon allemaal toen er bij RKVV DIA vraag was naar voetbalscheidsrechters. De vader van Jasper, toenmalig verenigingsmanager, vroeg; 'zou jij niet eens willen fluiten?' Sindsdien heeft Jasper zijn KNVB-opleiding afgerond en fluit hij seniorenwedstrijden van Zeeland tot aan Limburg. Hij heeft zelfs deel mogen uitmaken van de arbitrage bij internationale jeugdwedstrijden, vrij recent nog in Portugal.

Gekrabd door speler
Bang voor scheldpartijen of agressie is Jasper niet. "Ik geniet juist van de weerstand tijdens wedstrijden", legt Jasper uit. "Zeker als ik met van die grote bekkies om moet gaan van junioren en senioren", vertelt hij.

Ook al staat hij stevig in zijn schoenen, Jasper heeft toch ook negatieve ervaringen als scheidsrechter. Hij voelde zich bijvoorbeeld onveilig tijdens een divisiewedstrijd van de onder-15 jongens. Hij was zelf toen 14. "Een speler sloeg de keeper van de tegenpartij, ik gaf hem een rode kaart. Toen stormde hij op mij af om mij te duwen, waarna hij mij ook krabde." Jasper was flink geschrokken, "als scheidsrechter besef je je dan weer dat je er altijd alleen voor staat, er zijn geen teamgenoten om je te helpen."

Onveilig gevoel

Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat 40 procent van de Brabantse scheidsrechters zich wel eens onveilig voelde op het voetbalveld. Bijna de helft van de scheidsrechters gaf aan uitgescholden te zijn op het veld. Voor dit onderzoek reageerde er bijna 200 Brabantse scheidsrechters op onze vragenlijst.

Online opgezocht
In sommige gevallen nemen spelers zelfs de tijd om de scheids na de wedstrijd online op te zoeken. Dit ervaarde Jasper een jaar geleden ook.

“Kutscheids, ga iets beter doen met je leven”, was slechts een van de berichten die Jasper kreeg op Instagram. "In december kreeg ik plots een aantal DM's van spelers na een wedstrijd die ik gefloten had", zegt Jasper. Het waren allemaal jongens van de verliezende partij.

Bron: Jasper Kerkhof
Bron: Jasper Kerkhof

Schelden met kanker
Jasper ziet dat uitgescholden worden nu eenmaal bij scheidsrechter zijn hoort. "Het is de meest ondankbare taak in voetbal, helaas", merkt hij op. Je wordt voor alles en nog wat uitgemaakt op het veld: 'schele', 'dove', en sommigen gaan zo ver om de scheids met ‘kanker’ uit te schelden.

Ondanks alles gaat Jasper er luchtig mee om: "Als een speler een paar keer een slechte pass geeft, hoor je mij toch ook niet zeggen 'hé schele'?”, zegt hij lachend.

Verplicht fluiten

Gelukkig heeft zijn club RKVV DIA een sanctie voor spelers die geschorst worden na het uitschelden van de scheids.

Zo werd een speler 4 weken geschorst door de KNVB nadat hij de scheids uitschold met kanker. "DIA heeft dan als sanctie dat hij in die 4 weken verplicht wedstrijden moet fluiten. En stel hij flikt het toch weer, dan wordt hij geroyeerd”, zegt Jasper. Hij vindt het een goede sanctie. “Dan ervaart die speler ook hoe het is om scheids te zijn.”

Ooit hoopt Jasper dat er meer respect komt voor de scheidsrechters in de voetbalwereld. “Kijk naar rugby, daar wordt de scheids door iedereen gerespecteerd.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!