Video

Vrouw (41) door buurman doodgestoken: 12 jaar en tbs geëist

3 oktober om 15:31 • Aangepast zaterdag om 02:00
nl
Twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat is de straf die de officier van justitie wil voor een man van 46 uit Uden voor het vermoorden van zijn buurvrouw, september vorig jaar. Het slachtoffer is met zeker twaalf steken met een mes van ongeveer 30 centimeter om het leven gebracht, zo werd duidelijk in de rechtbank in Den Bosch. De 41-jarige Carmen van Schaijk werd een dag later dood gevonden in een stoel in de woonkamer van haar huis. Haar man trof haar als een van de eersten aan: "Ze voelde ijskoud aan."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De verdachte, Ruben R., bekende dat hij haar heeft gedood. Dat gebeurde op 5 september. “Het was een mooie dag”, vertelde de geboren Surinamer. Hij had die ochtend een korte wandeling gemaakt, met een groot mes dat hij wel vaker op zak had. Voordat hij terug naar zijn huis aan het Nonnenveld ging, wilde hij eerst bij Carmen langs. Ruben hoopte ‘op een normale manier’ met haar te kunnen praten.

"Ik kreeg een waas voor mijn ogen en maakte twee voltreffers."

Het zat hem hoog dat de vrouw in zijn beleving steeds herrie maakte en hem geregeld uitschold, al zou hij zelf ook geregeld stennis hebben geschopt. Een woningcorporatie was niet voor niets bezig met een procedure om hem uit zijn huis te zetten.

Ruben: “Ik kreeg van mijn buurvrouw meteen een grote mond. ‘Wat heb jij last van mij?’, vroeg ze me. Daarop heb ik mijn mes gepakt. Ik werd boos, kreeg een waas voor mijn ogen en kan me twee voltreffers herinneren. Een paar seconden later was het gebeurd.” Nadat de vrouw de deur wist dicht te trekken, zocht Ruben zijn woning op. “Ik dacht niet dat ze zou overlijden.”

Het kwam niet bij de Udenaar op om de politie te bellen. Hij hield er wel rekening mee dat hij aangehouden zou worden, ging naar een terras in Uden en bestelde er wat te drinken. ”Ik ga de gevangenis in. Mijn laatste biertje.”

De politie wist toen nog niets van Carmens gewelddadige dood. Ze werd pas een dag later gealarmeerd, nadat een buurvrouw het slachtoffer door een raam van haar huis in een stoel zag zitten. Later op de avond werd Ruben door een arrestatieteam opgepakt.

"Waarom mag ik niet een keer doordraaien?"

Volgens hem was de reactie van Carmen de druppel die de emmer deed overlopen. Die emmer was al tot de rand gevuld. Voordat Carmen naast hem was komen wonen, ervoer hij al jaren geluidsoverlast van een eerdere buurvrouw. Ook beweert Ruben dat hem ruim twintig jaar het leven zuur wordt gemaakt door politie en justitie. De ex-tbs’er kon het niet langer aan. Hij was al bezig met de aanvraag van euthanasie: “Ik heb een heel zwaar leven. Waarom mag ik dan niet een keer doordraaien? Alles kwam op een hoop.”

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum in Almere hebben bij Ruben schizofrenie vastgesteld: de man heeft last van benadelingswaanzin en is achterdochtig. Een psychiater: “Zijn psyche maakt het moeilijk om vast te stellen of hij planmatig of impulsief heeft gehandeld.”

De officier van justitie kon zich er deels in vinden. Volgens hem heeft Ruben een moord gepleegd die hem sterk verminderd toegerekend kan worden. De officier is van mening dat de verdachte die ochtend met een omweg naar zijn buurvrouw is gewandeld, zodat zij hem niet kon zien aankomen. Daarna heeft hij Carmen niet in een opwelling, maar vrijwel direct met voorbedachten rade neergestoken. Vandaar de zware eis.

LEES OOK: Man stak zijn buurvrouw (41) dood na geluidsoverlast

De politie deed meteen onderzoek in de buurt nadat was gemeld dat er een dode persoon was gevonden:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!