Video

Werknemers kunnen onbeperkt vakantie opnemen bij dit bedrijf

Gisteren om 20:30 • Aangepast gisteren om 21:46
nl
Wie wil dat nou niet: onbeperkt vakantie op mogen nemen? Bij het bedrijf van Maarten van Rijn in Eindhoven gebeurt het. De tien medewerkers moeten het alleen met elkaar afstemmen. “Ik beveel het iedereen aan. Het gevaar is dat mensen juist te weinig vakantie opnemen”, zegt Van Rijn.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

“Hoe stom is het als je in oktober of november een midweek weg wilt en dat het met je werkzaamheden geregeld kan worden, maar je uren op zijn. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

In de meeste bedrijven krijg je een aantal vakantiedagen toegewezen. Zijn al je dagen opgenomen, moet je wachten tot het volgende jaar. Als je dagen over hebt, moet je ze voor een bepaalde datum opnemen.

Eigenaar Maarten van Van Rijn Bewindvoering ziet dat niet zitten. “Ik vind het belangrijk dat medewerkers een goede balans tussen werk en privé hebben. Ze moeten daarin niet beperkt worden door regels. Je hebt maar zoveel en als het op is, is het op: daar houd ik niet van.”

“Is het vier dagen slecht weer en op vrijdag goed weer? Dan mag je best een aantal uren eerder weg. Wie even met een kind naar de huisarts moet, mag gewoon gaan. Zonder dat je moet nadenken over hoeveel uren je nog hebt. Zonder dat je lijstjes moet bijhouden.”

Zijn bedrijf helpt mensen die hun eigen financiële situatie niet kunnen overzien. De medewerkers beheren hun geld. Achter de onbeperkte vakantiedagen zit een filosofie. “De gedachte hierachter is vooral dat je vertrouwen en vrijheid geeft aan je medewerkers. Het team moet er samen uit zien te komen. ‘Wat kan? Wat vinden wij redelijk?’”

"De verantwoordelijkheid is best spannend."

Ondertussen wordt gekeken hoe het werk nog efficiënter kan. Een medewerker die al twee uur niet vooruitkomt, kan beter even vrij nemen als het de volgende dag wel in een uurtje lukt. “Het mooie is dat we altijd kijken hoe we het slimmer kunnen organiseren. Wat doen we wel en wat niet?”

Gemiddeld nemen de medewerkers in zijn bedrijf nu zeven weken vakantie. “Als we het nog efficiënter doen, kunnen die zeven weken wel acht weken zijn. Want daar gaat het niet om. Het gaat niet om een aantal. Het gaat er juist om dat we een resultaat halen. Dat we ons samen inzetten om het goed te doen. En niet om een bepaald urenaantal te halen."

Tijdens een vakantie in Italië besloot hij de verdeling van de vakantie-uren te veranderen. Sinds begin vorig jaar staat de onbeperkte vakantie in de arbeidsovereenkomsten. “Het is tot nu toe alleen maar positief. Ik begeleid de medewerkers wel. De verantwoordelijkheid is best spannend. Wat mag wel en wat niet? Ik help daarbij.”

"Ik moet opletten dat mensen voldoende vakantie opnemen.”

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een medewerker zou dus zomaar eens twee maanden weg kunnen blijven. “Bij meer dan vier weken is het met toestemming. Je krijgt de vrijheid en het vertrouwen, maar schaadt de belangen van het bedrijf niet. Als je vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft, zie je dat mensen daar heel goed mee om kunnen gaan.”

Van Rijn beseft dat regels en een bepaald aantal uren wel veel duidelijkheid geeft aan medewerkers. “Bij ons heb je minimaal vier weken vakantie en er zit geen maximum aan. Mensen gaan eerder minder dan meer vakantie opnemen. Medewerkers die zeer gemotiveerd zijn willen het goed doen voor het bedrijf en denken:’ Ik doe het maar niet’. Ik moet opletten dat mensen voldoende vakantie opnemen.”

Tineke Leenders werkt al tien jaar bij het bedrijf (foto: Rogier van Son).
Tineke Leenders werkt al tien jaar bij het bedrijf (foto: Rogier van Son).

Tineke Leenders werkt er tien jaar. “Ik vind dit super. Alles gaat in onderling overleg. Iedereen geeft akkoord en dan kan de vakantie ingepland worden. Als iemand dan met vakantie is, hebben we het wel iets drukker. Dan moeten we diegene opvangen. Het werk moet wel gedaan worden. We zijn met voldoende mensen om dat te kunnen.”

“Vrienden vinden het wel heel bijzonder. Ze vragen zich af wat onbeperkt is, maar je kunt natuurlijk niet het hele jaar vakantie opnemen. Als ik wel eens zeg dat ik geen vrij kan krijgen, zeggen ze: ‘Hoezo niet ,want je hebt toch onbeperkte vakantiedagen?’ Dan zijn er hier al mensen met vakantie. Dan kan het dus niet.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!