Koningin Máxima geeft prijs aan stichting die eenzame jongeren helpt

Gisteren om 20:14 • Aangepast gisteren om 23:47
nl
Stichting Join Us in Den Bosch heeft een Appeltje van Oranje gewonnen. Ze krijgt de prijs, omdat zij er is voor jongeren die zich eenzaam voelen en dat willen veranderen. "Het is echt een enorme eer", zegt initiatiefnemer Jolanda van Gerwe. Join Us kreeg de prijs, die bestaat uit 25.000 euro en een bronzen appeltje, op paleis Noordeinde uitgereikt door koningin Máxima.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

“Ik ben zo dankbaar en trots op iedereen die meewerkt aan Join Us”, zei Van Gerwe in het radioprogramma Afslag Zuid van Omroep Brabant. “En ook bijzonder om deze prijs van het koningspaar te ontvangen.”

Join Us brengt jongeren samen en helpt hen sociaal sterker te worden. Jongeren tussen de 12 en 30 ontmoeten elkaar om de twee weken en worden hierbij begeleid door een jeugdprofessional. Ze leren activiteiten te organiseren en ook hun persoonlijke uitdagingen aan te gaan.

Jolanda van Gerwe ondernam het initiatief zes jaar geleden. Tijdens haar werk als pedagoog kwam ze vaak jongeren tegen die zich eenzaam voelen. Daar wilde zij verandering in brengen en zo is Join Us ontstaan. Inmiddels is het initiatief flink gegroeid en ook buiten onze provincie actief. Er zijn namelijk negentig gemeenten aangesloten bij de stichting.

"Het geld gaan we gebruiken om meer met bedrijven en onderwijs te doen."

De bronzen appel, gemaakt door prinses Beatrix, krijgt een mooi plaatsje op het kantoor in Den Bosch, maar logeert eerst een nachtje op de slaapkamer van de dochter van Van Gerwe. “En het geld gaan we gebruiken om meer met bedrijven en onderwijs te doen”, vertelt ze.

Het thema van de Appeltjes van Oranje wisselt per jaar. Dit jaar was gekozen voor het thema ‘eenzaamheid verminder je samen’, wat perfect in lijn ligt met de missie van Join Us. Van Gerwe ontving de prijs met haar team in paleis Noordeinde, waar ze mochten vertellen over het werk dat de stichting doet. Daarnaast was een van de jongeren die meedoen aan het programma mee afgereisd naar Den Haag om het koningspaar te vertellen hoe hij door Join Us sterker in zijn schoenen staat.

Behalve Join Us zijn ook de Utrechtse stichting Al Amal en Fundacion Movemiento ta Bida uit Aruba beloond met een Appeltje van Oranje. Broodje Aap& Linke Soep (Tilburg) was genomineerd.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Dankzij samen koken heeft Maria uit Roemenië nu zelfs een nieuw huis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!