PRAAT MEE

Drogisterij verkoopt ineens sigaretten: 'Ongelofelijk dit'

4 oktober om 07:30 • Aangepast zaterdag om 02:01
nl
Naast de vitaminepotjes, dagcrèmes en lekkere geurtjes liggen in de DA drogisterij in Oud Gastel sinds kort ook sigaretten en shag. Een opmerkelijke keuze voor een drogist, vinden de inwoners van het dorp. “We willen het dorp niet leeg laten lopen”, zegt de eigenaar van de winkel. Op het hoofdkantoor van DA zijn ze niet blij, maar ze kunnen er niks tegen doen.
Profielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

Wie de DA in Oud Gastel binnenloopt ziet boeken, kalenders, huidverzorgingsproducten en rekken vol vitamines. Bij de kassa staat groot NIX18 op een bord naast dozen vol vloeitjes. En er hangt ook een intense tabaksgeur. “We hebben geurstokjes neergezet omdat vooral de shag heel erg stinkt”, zegt een medewerker.

Opmerkelijk is ook het boek dat naast de vloeitjes staat: ‘In één dag van het roken af’. Een grapje van winkeleigenaar Frank Gerrits, weet een medewerker van de drogisterij.

Sinds een week verkoopt de winkel van Gerrits achter de toonbank pakjes sigaretten en shag. De eigenaar snapt wel dat er vraagtekens gezet worden bij zijn keus. “Maar onder één dak zit naast de DA-drogist ook een gemakswinkel met boeken en kaarten."

“We hopen dat klanten uitkomen bij het gezonde assortiment.”

Gerrits stelt dat hij veel getwijfeld over de verkoop van rookwaren. “We willen onze gemakswinkel in stand houden en de mensen in het dorp houden. Wij zien het als een serviceproduct want in de supermarkt is het niet meer te koop."

Bij het moederbedrijf van DA staan ze er toch iets anders in. "DA is geen tabaksspeciaalzaak”, begint de woordvoerder. “Het is onze missie om onze klanten zich goed te laten voelen, daar hoort een gezonde levensstijl bij, mooie beautyproducten en producten die je gezondheid ondersteunen.”

Shag en tabak vallen daar niet onder. Maar omdat er combinatiewinkels bestaan, waarbij een ondernemer meerdere formules onder één dak mag voeren, liggen naast de vitamines nu ook tabaksproducten. “We hopen natuurlijk dat klanten in de winkel de juiste afslag nemen en uitkomen bij het gezonde assortiment van DA”, besluit de woordvoerder.

“Ik vind het hier niet thuishoren."

Inwoners van Oud Gastel snappen niet dat de DA opeens tabak verkoopt. “Hoe kun je dit als drogisterij onderbouwen? Eerst plaatsen ze op Facebook iets over Pink Ribbon en Stoptober en dan nu dit”, zegt een vrouw die het nieuws ‘bizar’ noemt.

“Ik vind het echt niet goed. Het hoort niet bij elkaar. Aan de ene kant gezondheid en aan de andere kant is het tegen gezondheid, dat vind ik niet prettig. Ongelofelijk dat dit bestaat”, zegt Helma terwijl ze de DA binnengaat. Petra noemt het ‘niet de slimste actie’. “Ik vind het hier niet thuishoren. Ik snap wel dat het voor de ondernemer interessant is als ze de enige in het dorp zijn.”

“Voor sommige mensen is het wel makkelijk”, zegt Anja die naar eigen zeggen ‘af en toe’ een sigaretje opsteekt. Op de vraag op tabak in een drogisterij thuis hoort blijft het lang stil. “Ik vind dat een drogisterij het wel mag verkopen.”

En dat klopt, het mag inderdaad. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten (NVWA). Maar daar komt wel een einde aan, vanaf 2032 mogen ook pompstations en gemakswinkels geen sigaretten meer verkopen. “Dan moeten we weer wat anders verzinnen om de winkel in de lucht te houden”, verzucht Gerrits.

Stelling

Sigaretten verkopen in een drogisterij moet zo snel mogelijk verboden worden.

Eens

0 stemmen

Oneens

0 stemmen

Wat vind jij? Praat mee!

Reactie *Naam *E-mailadres *Woonplaats *

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.