Zwemster Janna van Kooten (20) stopt: 'Familie meer waard dan medaille'

Vandaag om 10:45 • Aangepast vandaag om 13:32
nl
Janna van Kooten ging op haar zestiende naar Eindhoven om op topniveau te zwemmen en dat lukte. Ze werd Europees kampioen, wereldkampioen en deed enkele maanden terug nog mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Nu is ze twintig en heeft ze besloten om te stoppen met haar topsportcarrière. "Op een gegeven moment ben ik het plezier verloren."
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Als boerendochter groeide ze op in Niekerk in Groningen. En al op jonge leeftijd bleek ze een talentvol zwemmer te zijn. Om het maximale eruit te halen, verhuisde ze van Niekerk naar Eindhoven.

Daar, bij PSV, wordt zwemmen beoefend als topsport. Het is de stad van Pieter van den Hoogenband en het gelijknamige zwembad.

Maar daar heeft ze genoeg van, zegt ze nu. "Ik raakte het plezier kwijt en dat is natuurlijk iets dat je in topsport niet kwijt mag raken, anders hou je al die trainingen niet vol. Dus heb ik de keus gemaakt om te stoppen met topsport omdat ik het oprecht niet meer leuk vond", zegt ze tegen RTV Noord.

"Je beseft dat je familie veel meer waard is dan die ene medaille."

"Je bent natuurlijk vaak weg en hebt veel internationale toernooien, en dan wordt er altijd wel wat van je verwacht. De druk lag altijd heel erg hoog. Daarbij: ik moést en zoú naar die Olympische Spelen toe."

Juist om die Spelen te halen, ging ze naar Eindhoven. "Omdat die Spelen zo dichtbij waren, ging ik maar door, hoewel ik eigenlijk graag terug wilde naar het Noorden, naar m'n familie. Op een gegeven moment besef je dat je familie veel meer waard is dan die ene medaille."

Sommige mensen zullen wellicht denken dat ze met deze beslissing een topsportcarrière om zeep helpt, want ze is pas twintig jaar. "Dat kan, maar ik ben degene die deze beslissing maakt, en ik sta hier honderd procent achter."

De Spelen waren haar droom. Toen ze twaalf was schreef ze op een briefje dat ze graag naar de Olympische Spelen van 2024 wilde. "Nou, dat is gelukt. En op het feit dat dat is gelukt, op deze leeftijd al, ben ik ontzettend trots."

"Ik ben die nuchtere boerenmeid en wat in Eindhoven zit is een ander type volk."

De Groningse stopt niet met zwemmen. "Ik train al wel weer, want zwemmen vind ik nog steeds leuk. Alleen de setting in Eindhoven was niks voor mij. Ik ben natuurlijk die nuchtere boerenmeid en wat in Eindhoven zit is een ander type volk. Op een gegeven moment gaat dat botsen, en dat komt het plezier natuurlijk niet ten goede."

De deur is niet definitief in het slot gegooid, zegt Van Kooten. "Zeg nooit nooit. Misschien dat het ooit tóch weer gaat kriebelen. Ik zei al: ik vind zwemmen nog steeds superleuk. En misschien denk ik over een paar jaar wel: ik mis het toch wel, dat zwemmen op hoog niveau. Maar mocht dat moment komen, dan ga ik het wel op m'n eigen manier doen."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Nuchtere boerendochter kan na wereldtitel niet meer anoniem over straat

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!