Mpox-virus bij instelling: 'Hopen dat het bij deze 2 gevallen blijft'

vrijdag om 14:12 • Aangepast vrijdag om 18:58
nl
Het mpox-virus is bij twee mensen vastgesteld in gehandicapteninstelling Eckartdal van Lunet Zorg in Eindhoven. Volgens een woordvoerder van de GGD Brabant-Zuidoost is donderdagavond ook gelijk een kleine groep andere mensen, die in contact zijn geweest met de besmette personen, getest. De uitslagen van deze testen zijn nog niet bekend. "Over het algemeen duurt het meerdere dagen tot de testuitslag bekend is, maar uit de eerste uitslagen kwam geen mpox-virus naar voren."
Profielfoto van Danique Pals
Geschreven door

Donderdagavond meldde Lunet Zorg in een brief aan alle betrokkenen dat het mpox-virus is geconstateerd in de woonlocatie Eckartdal. In de brief stond niet hoe het virus bij de instelling terecht is gekomen. Uit voorzorg zijn direct maatregelen genomen. Het RIVM is ingelicht en de GGD heeft meerdere testen afgenomen.

"Mensen die getest zijn, moeten intensief huidcontact met anderen beperken en op de locatie wordt met extra hygiënemaatregelen gewerkt. Uit voorzorg is door Lunet contact van de groep met andere groepen beperkt", vertelt Marlien van Goor van de GGD. "Vanwege het lage risico op verspreiding en de getroffen maatregelen hopen we dat het bij deze gevallen blijft, maar we blijven monitoren."

"Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een infectie ernstiger verlopen."

In de instelling Eckartdal wonen gehandicapten, waarvan sommige bewoners extra kwetsbaar zijn voor dit soort virussen. "Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan een infectie ernstiger verlopen dan voor iemand met een goede afweer", vertelt Van Goor.

Het mpox-virus, ook wel apenpokkenvirus, is een virusinfectie die van dier op mens kan overgaan, maar ook van mens op mens. Het virus is onder andere te herkennen aan huiduitslag in de vorm van pokken. Er kunnen op de pokken rode vlekken, bultjes en blaasjes ontstaan.

Volgens de GGD kunnen de bultjes pijnlijk zijn, maar ze gaan vanzelf over. "We weten dat het een hinderlijke ziekte is. Ziekenhuisopnames hebben we hier in het verleden heel weinig gezien." Naast de bultjes kunnen besmette mensen ook andere klachten krijgen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, opgezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Apenpokkenvirus duikt op in gehandicapteninstelling

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!