Greg van Hest: 'Hardloopschoenen als warme broodjes over de toonbank'
Greg van Hest was professioneel hardloper van 1994 tot 2009. Aanvankelijk op de baan, maar hij vierde vooral succes op de lange afstand op de weg. Hij werd zeven keer Nederlands Kampioen. "Als je iets leuk vindt, word je er ook goed in", was zijn simpele verklaring. Dat hij goed was, bleek al op jonge leeftijd. Hij was nog maar 6 jaar toen hij begon bij Atletiekverenging Attila in Tilburg. Hij bleek een natuurtalent. Later sloot hij zich aan bij de door zijn vader Ad opgerichte 'Tilburg Road Runners', die zijn zoon ook trainde.
Zijn topjaar was 1999 toen hij de titels op de tien kilometer, de halve marathon en bij het veldlopen behaalde. In dat jaar vestigde hij op diverse afstanden persoonlijke records, zoals 1.01.07 op de halve marathon en 2.10.05 op de hele marathon. Vanaf het jaar 2000 kampte Van Hest met hardnekkige blessures, vooral aan zijn achillespezen. Toch kwam hij in 2008 na de nodige operaties nog terug. In dat jaar liep hij de marathon van Sidney in 2.15.38.
Hardloopwinkel in Tilburg
In 2009 zette hij een punt achter zijn carrière en begon hij zijn hardloopwinkel in Tilburg. Hij trekt nog zeker vijf keer per week de hardloopschoenen aan, maar het wedstrijdgeweld laat hij aan anderen. Dagelijks helpt hij nu lopers om het beste schoeisel te kiezen. Wat hem daarbij opvalt, is dat er onder invloed van influencers op sociale media nu veel meer twintigers naar de winkel komen. Hij ziet dat het hardlopen wereldwijd een rage is. "Van bepaalde merken hardloopschoenen is wereldwijd de voorraad gewoon op."
Hij vindt het prachtig, al die aandacht voor het hardlopen. Maar ook valt hem op dat de nieuwelingen soms onbezonnen te werk gaan. "Ze komen twee weken voor de Ten Miles in Tilburg schoenen kopen en willen dan 16 kilometer hardlopen." En zo ziet hij ook mensen die denken dat ze in een paar maanden tijd klaar zijn voor een marathon. "Dat staat dan op hun bucketlist en dat willen ze afvinken", zegt hij.
Verder in KRAAK.:
De moeder van Suleika Bouma uit Gemert leed vreselijk veel pijn, maar voor euthanasie kwam ze niet in aanmerking. Daarom stapte ze zelf uit het leven, eenzaam en alleen. Afgelopen week deed Suleika daarom mee aan een demonstratie deze week in Den Bosch waar een Bosschenaar terecht stond voor verstrekken van het zelfdodingsmiddel.
En: Carina Kruijsse ziet als bestuurder van SMO Traverse in Tilburg het aantal daklozen toenemen. Dat zijn onder andere arbeidsmigranten die hun baan verloren zijn en daarmee vaak ook dakloos worden. Veel gemeenten weren deze mensen uit de daklozenopvang, maar bij Traverse zijn ze vanaf januari wel welkom.
KRAAK. wordt elke zondag om 12 uur live uitgezonden en daarna herhaald. Het programma is ook terug te kijken via Brabant+.