'Schokkend geweld' op Stratumseind: cel, tbs en taakstraffen voor broers

vrijdag om 15:45
nl
De drie broers (19, 21 en 22 jaar) die vorig jaar een man in elkaar hebben geslagen en vele malen tegen het hoofd hebben geschopt op Stratumseind in Eindhoven, zijn veroordeeld voor mishandeling. De man van 21 krijgt een celstraf van 16 maanden en tbs met voorwaarden. Zijn broers krijgen voor hun kleinere aandeel van de rechtbank in Den Bosch een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 12 maanden.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

De vechtpartij gebeurde rond vijf uur 's ochtends in de nacht van 1 op 2 september vorig jaar op het Pleintje op Stratumseind in Eindhoven. De man werd geslagen en vele malen tegen het hoofd geschopt door de drie mannen, terwijl hij op de grond lag. Op camerabeelden is te zien dat zij het slachtoffer meer dan twintig keer tegen zijn hoofd schopten.

De 21-jarige verdachte sprong op enig moment zelfs met beide voeten op zijn hoofd. De drie Somalische broers gingen er vandoor toen de politie arriveerde en lieten het slachtoffer op straat achter.

Impact slachtoffer en omstanders
De rechtbank in Den Bosch noemt de beelden 'schokkend'. "De broers gebruikten fors geweld en het is een wonder dat het slachtoffer er met slechts een hersenschudding vanaf kwam. De rechtbank houdt bij het bepalen van de straffen ook rekening met de impact van het incident op het slachtoffer. Daarnaast waren er omstanders ongewild getuige van de geweldsexplosie. Ook op hen maakte dit grote indruk."

De 21-jarige verdachte krijgt een zwaardere straf dan zijn broers, omdat hij een groter aandeel had in het geheel. Hij was de initiator van het geweld en degene die met beide voeten op het hoofd van het slachtoffer sprong. Ook werd hij eerder veroordeeld voor geweldsdelicten en zat hij in de proeftijd van een veroordeling voor een poging tot doodslag. Van die zaak moet hij de eerder opgelegde vijf maanden voorwaardelijke jeugddetentie alsnog uitzitten.

In deze zaak krijgt hij 16 maanden cel en tbs met voorwaarden. Dat betekent dat hij moet meewerken aan reclasseringstoezicht, zich moet laten opnemen in een zorginstelling en mee moet werken aan een ambulante behandeling. Dit was ook de straf die justitie had geëist.

De andere broers krijgen ieder de maximale taakstraf en een gevangenisstraf van 12 maanden voorwaardelijk. De rechtbank ziet dat hun aandeel kleiner is dan dat van hun broer. Bovendien zijn beiden nog nooit eerder veroordeeld en hebben beiden veel spijt van hun daad.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Cel en tbs geëist voor brute mishandeling door Somalische broers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!