Video

15 jaar na Kali droomt Django Wagner over groots concert in Philips stadion

Vandaag om 20:43 • Aangepast vandaag om 20:55
nl
De hit 'Kali' van Django Wagner is precies vijftien jaar oud. Dat viert hij met een optreden in poppodium 013 in Tilburg. Speciaal ter ere van de volkszanger heeft Omroep Brabant het Wagnerplein in die stad omgedoopt tot ‘Django Wagnerplein’. Niemand minder dan Django zelf schuift hier aan om onder genot van een biertje en een bitterbal te kletsen over vijftien jaar levenslied, de toekomst en de vele fans die onder een Django-dekbed slapen. “Onder mij liggen? Daar ben ik toch veel te zwaar voor?”, vertelt de zanger lachend.
Profielfoto van Rens Knapen
Geschreven door

In september verscheen de jongste telg van zijn oeuvre, de nieuwe single ‘Juanita’. Op de vraag ‘Kali of Juanita?’ kan Django niet direct antwoord geven. “Ik moet natuurlijk Kali zeggen”, vertelt de zanger. “Maar stiekem hoop ik dat Juanita groter wordt.”

Zijn hele carrière lang voelt Django toch een beetje het ‘spook van zijn grootste hit’. “Je hoopt toch telkens weer dat je je oude liedje kunt verslaan”, vertelt hij. “Ik zing het lied nog steeds graag, daar ligt het niet aan. Maar als ik Kali ooit kan evenaren, ben ik een gelukkig man.”

Een andere toekomstdroom van de volkszanger is optreden in een groot stadion. En welk stadion dan precies? “Het Philips Stadion natuurlijk!”, antwoordt hij zonder nadenken.

"Het was de laatste wens van die persoon, zo’n show blijft je de rest van je leven bij.”

Vrijdag viert Django zijn carrière samen met zijn fans in de 013 in Tilburg. De show heet ‘Toen& Nu’ en is naast een terugblik op zijn eigen werk, ook een ode aan de artiesten waar de zanger zijn inspiratie uit put. “We gaan van Kali tot Juanita, en alles wat daartussen zit natuurlijk. Maar we maken ook wat muzikale uitstapjes met nummers van helden als Tom Jones en Elvis.”

Zijn meest bijzondere concert, gaf Django in een intieme setting: “Ik heb ooit ‘Dat ene moment’ gezongen voor een fan die terminaal ziek was. Het is een erg rustig nummer, dus dat was af en toe wel even slikken en doorzingen. Het was de laatste wens van die persoon, zo’n show blijft je de rest van je leven bij.”

Die show was niet het enige emotionele moment dat Django heeft meegemaakt in zijn carrière. Zijn liedjes gaan over alle aspecten van het leven, en daar horen natuurlijk ook de mindere tijden bij. “Soms zie ik mensen huilen tijdens een optreden”, vertelt hij. “Dan verontschuldig ik me, maar dan hoor je dat mensen hun eigen herinneringen bij nummers hebben en dat ze daar juist kracht uit putten. Je bent toch een soort steun voor mensen in moeilijke tijden.”

"Of er mensen met een tatoeage van mij rondlopen? Dat weet ik niet."

Als hij mag kiezen, zou de volkszanger het liefst een biertje drinken met Tom Jones. “Ik ben echt een enorme fan van hem, hij is een levende legende. Als hij iets sterkers wilt, mag dat ook hoor”, lacht Django. “Maar zelf hou ik het toch het liefst bij een biertje. Een baco op zijn tijd is ook welkom.”

Zijn grote inspiratiebron, Tom Jones, werd geregeld bekogeld met ondergoed van hondsdolle fans. Dat is Django nog niet overkomen. Of er mensen met een Django-tatoeage rondlopen, weet hij niet, “maar ik zie wel geregeld dat mensen allerlei hebbedingetjes met mijn gezicht erop. Mokken bijvoorbeeld, maar ik heb ook vaker gehoord dat mensen onder een dekbed met mijn hoofd erop slapen. Toch een gekke gedachte, ‘onder Django liggen’, daar ben ik toch veel te zwaar voor!”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!