Video

30 opgevoerde fatbikes door politie meegenomen bij grote controle

Vandaag om 14:01 • Aangepast vandaag om 15:12
nl
De politie heeft vrijdag tijdens een grote controle in het centrum van Eindhoven dertig opgevoerde fatbikes meegenomen. Zeven bestuurders zijn hun fatbikes voorgoed kwijt, omdat ze al vaker zijn bekeurd voor het opvoeren van hun fatbike. Alle bestuurders hebben een boete gekregen.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Er werden voor de controle op de Stratumsedijk, de Vestdijk, de Limburglaan en de Keizersgracht tussen twee uur ’s middags en negen uur ’s avonds vijftig politiemedewerkers ingezet. Alle fatbikes werden op een rollenbank gezet om te testen of ze waren opgevoerd.

De opgevoerde fatbikes werden naar het politiebureau gebracht, waar de eigenaren ze later kunnen ophalen. "Met daarbij een nadrukkelijke waarschuwing voor de toekomst: bij een tweede proces-verbaal wordt je fatbike in beslag genomen", laat de politie weten.

"Leerlingen van een school lieten hun fatbike uit voorzorg maar staan."

De politie maakt er in een bericht geen geheim van blij te zijn met de resultaten van de controle. "Fatbike-overlast is veel mensen een doorn in het oog", zegt de coördinator van de politieactie. "Veel passanten complimenteerden ons met onze inzet. Van de directie van een middelbare school kregen we terug dat het rondzong onder de leerlingen en dat die hun fatbike uit voorzorg maar lieten staan."

Minderjarigen die werden gesnapt op een opgevoerde fatbike moeten na het weekend met hun ouders naar het politiebureau komen. "We blijven een nadrukkelijk beroep doen op ouders dat ze erop toezien dat hun kind op een veilige fiets rijdt en wat de consequenties kunnen zijn als ze dat niet doen."

Nog meer boetes

Behalve bekeuringen voor fatbikebestuurders, werden nog meer overtreders beboet. In totaal kregen 265 overtreders een prent: 125 fietsers werden bekeurd omdat ze hun telefoon vasthielden. Ook werden 20 bekeuringen uitgedeeld voor door rood rijden. Daarnaast werden er boetes gegeven voor te hard rijden, rijden zonder rijbewijs, rijden zonder helm, rijden over de busbaan en het rijden onder invloed.

De politie controleert vaker op opgevoerde fatbikes, met wisselend succes. Bij een controle in september in Breda bleek er geen enkele fatbike te hard te rijden.

Er werd toen rekening gehouden met een truc van de fatbikers: een politiewoordvoerster legde uit dat het zo kan zijn dat de app om de fietsen op te voeren een reset heeft gehad. Daarmee gaan de fatbikes terug naar fabrieksinstellingen en komen ze keurig niet boven de toegestane snelheid uit.

LEES OOK: Nul opgevoerde fatbikes bij controle, politie houdt rekening met truc

Zo werkt een rollenbank:

Voor een rijden op een fatbike gelden al heel wat regels, is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Onlangs werd er in de Tweede Kamer besloten dat er nog meer regels bij moeten komen: een minimumleeftijd van veertien jaar en een helmplicht.

De strengere regels voor fatbikebestuurders moeten zorgen voor minder ongelukken. Uit gegevens die VeiligheidNL in september verzamelde, bleek dat het aantal ernstige ongelukken met fatbikes de laatste maanden fors toenam. Vooral jongeren van 12 tot en met 15 jaar blijken slachtoffer. Zij houden relatief veel vaker hersenletsel over aan ongelukken met elektrische fietsen dan aan ongelukken met gewone fietsen.

Stelling

Het is goed dat de politie streng controleert op fatbikes.

Eens

0 stemmen

Oneens

0 stemmen

Wat vind jij? Praat mee!

Reactie *Naam *E-mailadres *Woonplaats *

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!