Tweede vliegtuig uit Libanon geland, Belgische oorlogsjournalist aan boord

Gisteren om 21:12
nl
Zaterdagavond rond tien voor negen is het tweede vliegtuig uit Libanon geland op Vliegbasis Eindhoven. Aan boord van het toestel waren 170 mensen, waaronder ook de Belgische oorlogsjournalist Robin Ramaekers (49) en cameraman Stijn De Smet (37) nadat ze in de nacht van woensdag op donderdag In Beiroet werden aangevallen.
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Op het moment van de aanval in Beiroet waren Robin en zijn cameraman Stijn een reportage aan het maken, over een luchtaanval vlak bij hun hotel in het oude centrum van Beiroet. De twee werden in Beiroet aangevallen door een woedende menigte. De Smet werd twee keer in zijn been geschoten. Oorlogsverslaggever Ramaekers kreeg klappen en liep breuken op in zijn gezicht.

“Er werd plots geroepen dat wij geen journalisten waren, maar Israëlische spionnen”, vertelde Ramaekers aan het Belgische VTM NIEUWS. “Er werd geschoten, ik werd over de grond gesleept en ik kon niet zien hoe Stijn eraan toe was.” Met beiden gaat het goed.

Wachten op privacy instellingen...

Nederlanders die weg wilden uit Libanon konden zich tot vrijdagmiddag vijf uur melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ruim vijfhonderd mensen hebben dat gedaan. Het ministerie kijkt vervolgens wie er in aanmerking komen voor een repatriëring.

Naast Nederlanders zijn er ook andere passagiers teruggehaald op verzoek van België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Zij worden opgevangen door personeel van de ambassade van hun eigen land en geholpen om naar huis te reizen.

In totaal zijn nu met de twee repatriëringsvluchten ruim 350 mensen naar Nederland gebracht. Wie nu nog weg wil, kan zich melden bij het ministerie. "Nederland blijft zich inspannen om Nederlanders te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden", zegt Buitenlandse Zaken.

Bij het ministerie hadden zich de afgelopen dagen zo'n vijfhonderd mensen gemeld voor een repatriëringsvlucht.

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Eindhoven Airport ontvangt honderd geëvacueerde Nederlanders uit Libanon

Eerste vlucht met Nederlanders uit Libanon landt vrijdag in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!