Video

Rens (11) wil molenaar worden en heeft nu ook zijn vader aangestoken

Vandaag om 14:36
nl
Rens Essinger van elf jaar zit liever in de molen graan te malen dan achter zijn scherm te gamen. In Lieshout zijn ze erg gelukkig met deze molenliefde van Rens. Zijn vader raakte ook enthousiast en haalde zijn molenaarsdiploma. De toekomst voor dit rijksmonument lijkt nu in goede en jonge handen.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

In Lieshout hebben ze twee molens die rijksmonument zijn. De elf jarige Rens is kind aan huis bij molen de Leest. "Volgend jaar is 125 jaar oud", vertelt Rens trots in het Omroep Brabant-programma Brabants Buske.

Rens komt al sinds zijn derde op bezoek bij de molen. Hij kan niet wachten tot hij zelf aan de slag mag als molenaar. Net als voor het autorijbewijs, moet hij dan eerst achttien jaar worden. "Maar ik mag op mijn zeventiende al examen doen, zodat ik gelijk kan beginnen zodra ik jarig ben."

"Ik vertel dat dit écht is en niet virtueel."

Zijn vrienden snappen de fascinatie voor molens niet helemaal. "Ik vertel ze over de techniek die erachter zit om van een graankorrel, met hulp van wind en molenstenen, meel te maken. Ik vertel ze dat dit écht is en niet virtueel en dat je hooguit geïrriteerd raakt wanneer het dagen niet waait."

Ondanks al die argumenten trekt hij zijn vrienden niet over de streep om ook te helpen bij de molen. Hij heeft wel zijn vader overtuigd.

Aangestoken door zijn zoons enthousiasme heeft hij zijn molenaarsdiploma gehaald. "Het is heerlijk om dit samen te doen. Beter dan op een regenachtige zaterdag langs het voetbalveld staan."

Het Brabants Buske ging bij Rens in 'zijn' molen op visite:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!