Video

'Gravelkoorts' in Brabant door wereldkampioenen Vos en Van der Poel

7 oktober om 19:17 • Aangepast 7 oktober om 19:30
nl
Gravelrijden, een vorm van fietsen waarbij je over zand- en grindpaden koerst, stijgt snel in populariteit. In Brabant zijn we er zelfs twee keer wereldkampioen in: Marianne Vos en Mathieu van der Poel wisten het voorbije weekend allebei de gouden plak op het WK Gravel in Leuven te veroveren. Nol van Loon uit Tilburg is een 'gravelfreak' van het eerste uur. "Bij gravel draait het om genieten."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door
Redactie

Het liefst bekijkt Van Loon de zonsopkomst iedere ochtend op zijn gravelfiets, ver weg van de bewoonde wereld. "Het bijzondere aan de sport is dat je volledig opgaat in de natuur. Ik geniet keer op keer van de omgeving en alles wat ik zie", zegt de gravelfietser terwijl hij over een verhard pad scheurt.

Maar de natuur is voor Van Loon niet de enige reden om voor de gravelfiets te kiezen. "Op normale wegen moet ik het op verkeer letten, waardoor ik veel minder tijd heb om van het fietsen te genieten. Gravelfietsers hebben daar geen last van, omdat de fiets is gebouwd om op dit terrein te rijden", zegt hij.

Twee sporticonen
Tot voor kort was 'Gravel' nog een vrij onbekende fietsdiscipline, maar door de winst van Vos en Van der Poel zal de populariteit van de sport alleen maar toenemen, denkt van Loon. Hij was in Leuven om de Brabantse kampioenen aan te moedigen.

"Als Brabander is het natuurlijk mooi dat Vos en Van der Poel de gouden medaille hebben gewonnen. Ze zijn daarnaast toonaangevend in de wielersport. Het zijn twee sporticonen die bijna alles hebben gewonnen wat er te winnen valt. Dat uitgerekend zij het WK Gravel winnen, doet de sport alleen maar goed", zegt Van Loon met een glimlach.

Verschillen met racefiets
Op het eerste oog lijkt de gravelfiets een combinatie van de traditionele racefiets en mountainbike. Het grote verschil met de 'gewone' racefiets zijn de dikkere banden en de wielen die verder uit elkaar staan.

Maar ook de beleving verschilt met die van het wielrennen. "Het draait niet om cijfertjes, snelheid of prestaties, maar om de reis en de beleving. Dat vind ik heerlijk", zegt Van Loon die het gravelrijden veel toegankelijker vindt.

'Gevoel van vrijheid'
Voor mensen die nog twijfels hebben over de sport heeft Van Loon wel een advies. "Met de gravelfiets op pad is gaan is het ultieme gevoel van vrijheid. Iedere rit voelt voor mij als een soort mini-vakantie."

Van Loon weet dat hij in de juiste provincie woont. "Brabant is een walhalla voor mensen met een gravelfiets. Je kunt online prachtige routes vinden waar je niemand tegenkomt", zo verzekert de 'gravelfreak'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!