Bijzonder bevrijdingsgeschenk voor Canada klinkt weer als een klok

Vandaag om 18:46
nl
De bronzen klok die de inwoners van Welberg binnenkort cadeau doen aan het regiment van hun Canadese bevrijders is klaar. Het bijzondere geschenk deed hiervoor jarenlang dienst bij een zorginstelling in Roosendaal. Vrijwilliger Wim Mulders heeft de klok opgeknapt en voorzien van een nieuw luidmechanisme: “De klok is weer als nieuw en klinkt als een klok.”
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Wim Mulders vond het ‘eervol’ om aan de klok te werken. De afgelopen maanden heeft hij samen met andere vrijwilligers het gevaarte grondig gepoetst. “De klok was in prima staat maar nu blinkt hij weer als nooit tevoren. Ik heb een demontabele klokkenstoel erbij gemaakt die bestaat uit losse onderdelen, dat bespaart ruimte tijdens het transport.”

“In Canada zijn ze geroerd, ze vinden het gebaar van de inwoners van Welberg en Steenbergen hartverwarmend”, aldus initiatiefnemer Angelo Somers. In november, tijdens de herdenkingsceremonie vanwege tachtig jaar bevrijding, wordt de klok symbolisch overhandigd aan vertegenwoordigers van het Algonquin Regiment uit Ontario. Angelo: "Zelfs de ambassadeur is daarbij aanwezig, dus dat geeft wel aan hoe bijzonder ze het vinden."

Tweede klok
Tien jaar geleden deed de Welbergse gemeenschap ook al een klok cadeau aan het South Alberta Light Horse Regiment, de andere Canadese eenheid die betrokken was bij de bevrijding van Welberg en Steenbergen. Nu komt er dus een tweede klok in Ontario bij.

Even was het spannend of de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg genoeg geld bij elkaar zou krijgen om de kosten voor het transport naar Canada te betalen. Achteraf blijkt deze vrees ongegrond te zijn geweest.

Indrukwekkend
“De steun uit Welberg en Steenbergen is overweldigend. Het is fantastisch om te zien dat er zoveel enthousiasme is voor de klok. Dankzij verschillende acties hebben we het bedrag om het gevaarte te verschepen ruim bij elkaar vergaard”, aldus Angelo Somers.

Wim Mulders maakte een nieuwe klokkenstoel
Wim Mulders maakte een nieuwe klokkenstoel

Voordat de klok naar Canada gaat, wordt hij op 2 november tijdens de ceremonie nog geluid naast de bestaande herdenkingsklok in Welberg. Angelo Somers: “Dit gebeurt na de opening van het klaprozenveld dat we hier ook gerealiseerd hebben."

Hij vervolgt: "De klok wordt geluid door inwoners van Welberg voor de omgekomen soldaten. Maar we luiden de klok ook om stil te staan bij vrede en om verbinding te maken met de toekomst. Het is de bedoeling dat op 4 mei de klok voor het eerst klinkt op zijn nieuwe plek in Ontario.”

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Klok uit verzorgingshuis luidt straks aan de overkant van de oceaan

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!