Video

Pascal is benieuwd naar de historische waarde van zijn opgegraven vondsten

Gisteren om 20:34 • Aangepast vandaag om 12:25
nl
Pascal uit Den Bosch is een van de mensen die zodra het mooi weer is op stap gaat met zijn metaaldetector op zoek naar archeologische vondsten. Maandag kwam hij naar Erfgoed 's-Hertogenbosch, waar mensen de voorwerpen die ze hebben gevonden wetenschappelijke kunnen laten beoordelen. En omdat een metaaldetector tegenwoordig niet zo duur meer is, wordt het een steeds populairdere hobby, merkt ook stadsarcheoloog Ronald van Genabeek.
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

In een doosje met vilt liggen de vondsten van Pascal. Sieraden en een paar muntjes die uit de 16e eeuw komen. "Wie hoopt om rijk te worden met archeologische vondsten die komt bedrogen uit, want de waarde van de spullen is meestal niet meer dan een paar tientjes", zegt de Bossche stadsarcheoloog. Maar daar is het Pascal ook niet om te doen. "Ik wil gewoon weten uit welk jaar het komt en wat het is". Zodra het mooi weer is dan gaat Pascal op zoek naar oude akkers. Hij vraagt de boer dan om toestemming om te gaan zoeken. "En dan vind je nog wel eens wat."

"Vaak weten mensen niet precies wat ze hebben gevonden"

"Het meeste dat mensen vinden met een metaaldetector zijn spijkers of blikjes. Maar er komen ook wel eens heel bijzondere dingen uit", zegt stadsarcheoloog Ronald van Genabeek. Zo is na de vondst van een archeologisch voorwerp in Empel ooit een complete Romeinse tempel opgegraven. "Vaak weten mensen niet precies wat ze hebben gevonden. Dan is het goed als ze hierheen komen. Maar ook als ze het wel weten, dan vinden wij het interessant om te weten wat ze hebben gevonden. Er komen soms bijzonder vondsten die ons veel vertellen over bijvoorbeeld het leven in de Romeinse tijd, of in de middeleeuwen."

"Door een metaaldetector krijgen mensen historisch besef"

Zo kunnen de muntjes van Pascal ook veel informatie over die tijd geven, zegt de stadsarcheoloog. "Iedere stad had zijn eigen munten en op die manier kunnen we de handel in kaart brengen. Soms zaten er ook valse munten tussen. Dus op zich kunnen we daar interessante dingen uit afleiden." Het op pad gaan met een metaaldetector zorgt er volgens de archeoloog wel voor dat mensen historisch besef krijgen en interesse hebben voor het verleden.

Tess Doorewaard onderzoekt de voorwerpen die binnenkomen. Met handschoenen aan bekijkt ze ieder voorwerp grondig. "In principe is elke vondst natuurlijk interessant. Soms zitten er ook wel bijzondere stukken bij, die ik ofwel niet eerder heb gezien of die sowieso niet zo heel vaak gevonden worden. Ja, er zit altijd iets interessants tussen." Het meest bijzondere voorwerp dat ooit binnenkwam, was volgens Tess een teugelring van een voertuig uit de ijzertijd. "Wat ik doe is vooral registreren en fotograferen en andere specialisten schatten het dan op historische waarde."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!