Jaar na aanslag Hamas in Israël: 'Er zijn alleen maar slachtoffers'

Gisteren om 20:38 • Aangepast vandaag om 00:23
nl
De voortdurende oorlog en spanning in het Midden-Oosten heeft grote impact op de Joodse en Palestijnse gemeenschappen in Brabant. De terreuraanslag van Hamas op Israël en de oorlog in Gaza is vandaag een jaar geleden. Door de aanslag en de oorlog zijn levens voorgoed veranderd. "In Israël, Gaza, en de Westelijke Jordaanoever is op dit moment geen leven mogelijk", vertelt Marc Daniel Ben Avi uit Tilburg.
Profielfoto van Christiaan BruilProfielfoto van Jan Peels
Geschreven door

De terroristen van Hamas wisten op 7 oktober door de verdediging van het Israëlische leger te dringen. Ze vermoordden 1200 mensen en gijzelden er 251.

Marc Daniel Ben Avi is voorzitter van de synagoge in Tilburg. Het leven van zijn broers is door de aanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar voorgoed veranderd.

"Het dorp waar een van mijn broers woont, vlakbij de Gazastrook, is door Hamas-terroristen zwaar getroffen. Meerdere bewoners uit het dorp zijn daarbij vermoord", zegt Ben Avi.

"We horen niks van hem. Dat maakt ons ontzettend ongerust"

Een andere broer van Ben Avi is zijn huis in het noorden van Israël noodgedwongen ontvlucht omdat er aanhoudende raketaanvallen zijn uitgevoerd door de Libanese militante organisatie Hezbollah. "De samenleving is ontwricht en het gebied is ontruimd", aldus Ben Avi.

Ook Tineke Bennema, die jaren in de Palestijnse gebieden woonde, maakt zich zorgen om haar familie. Een neef van Bennema werd direct na 7 oktober opgepakt. Sindsdien is hij spoorloos. "We horen niks van hem. Dat maakt ons ontzettend ongerust", zegt Bennema.

Ook is het niet meer vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan. "De situatie is voor hen echt rampzalig."

"Ook aan Israëlische zijde is het leed groot."

Volgens Bennema is 7 oktober zowel voor Israëlische burgers, Joden als Palestijnen een dramatische datum. "Aan Palestijnse kant zijn 42.000 onschuldige burgers omgekomen en nog eens 100.000 gewond geraakt. En ook aan Israëlische zijde is het leed groot. Op deze dag staan alle partijen daarbij stil", zegt ze.

Volgens Ben Avi kent het voortslepende conflict alleen maar slachtoffers. "In Israël, Gaza, en de Westelijke Jordaanoever is op dit moment geen leven mogelijk. Er zijn alleen maar slachtoffers."

DIT VIND JE OOK INTERESSANT

Bezorgde Bredase historicus: 'Oorlog in Israël gaat veel levens verwoesten'

Grote zorgen om veiligheid Joodse gemeenschap in Brabant

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!