Vader (42) en zoon (15) mishandelen voorbijganger met oud en nieuw

8 oktober om 15:59 • Aangepast vandaag om 02:00
nl
"Blijf van m’n kinderen af!" Vader Serge van den B. (42) stormde afgelopen oudjaarsnacht naar buiten toen zijn zoon (15) hem kwam waarschuwen. Vader zag dat een vriendje van zijn zoon in een wurggreep werd gehouden door een 21-jarige man en hij greep direct in. Zware mishandeling, zegt justitie, maar vader ontkent.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Veel mensen waren erbij die oudjaarsnacht rond drie uur in Spang-Capelle, zo bleek dinsdag in de rechtbank in Breda. Een groepje jongeren stond daar op de kruising van de Lijster en de Weegbree bij een vuurton en verschillende bewoners zagen het tumult.

Vader Serge ontkent dat hij geslagen heeft, maar het jonge stel, dat slachtoffer werd, zegt iets heel anders. De man (21) en de vrouw (19) verklaarden dat zij op hun fiets langs de jongeren bij de vuurton wilden, maar dat zij er niet doorgelaten werden.

De vrouw lukte het met moeite om erdoor te komen, maar haar vriend kreeg ruzie met twee haantjes uit de groep. Terwijl hij met de een woorden had, sloeg de ander hem met een koevoet op zijn hoofd. Die ging er vervolgens vandoor en de vriendin van de man ging hem achterna.

Ze pakte de koevoet af en gooide die in de bosjes. De jongen ging zijn vader erbij halen en toen ontstond een nieuwe situatie. Volgens getuigen en zeker volgens het stel ging hij als een dolle tekeer. Hij schopte en sloeg de jongeman waar hij hem maar raken kon. Ook gooide hij diens vriendin tegen de grond en schopte haar op haar rug. En ook de twee jongens zouden de man nog hebben geschopt.

Klachten na geweldsuitbarsting
Het jonge stel heeft, bijna tien maanden later, nog flink wat last van de geweldsuitbarsting. De man was flink toegetakeld en had onder meer een gebroken neus. De jonge vrouw heeft vooral psychische klachten aan de oudjaarsnacht overgehouden.

Serge van den B. zelf bleef maar benadrukken dat hij alleen een duw heeft gegeven om de man van het vriendje af te halen. En zijn advocaat constateerde dat veel getuigen maar een deel hebben gezien en ook nog eens verschillend verklaren.

Neanderthaler
Volgens de vader kwam zijn zoon hem met een rode wang halen en zag hij diens beste vriend in een houdgreep onder een oudere man liggen. En daarom moest hij wel ingrijpen. Maar, zijn advocaat benadrukte dat vader echt niet als een Neanderthaler erop af is gestormd.

Maar, justitie gaat daar wel vanuit. Vader Serge heeft veel te hard ingegrepen, vond de officier. Hij beoordeelde de mishandeling, met kinderen erbij als ‘heftig’. En het feit dat de man ontkent en geen berouw toont, beoordeelde hij ook nog eens als strafverzwarend. De officier eiste daarom een celstraf van 14 weken, waarvan 4 voorwaardelijk.

Zoon
Eerder dinsdagochtend werd tegen de 15-jarige zoon tijdens een besloten zitting een taakstraf van 60 uur geëist voor het slaan met de koevoet. Ook werd 8 dagen cel geëist en nog eens 30 dagen voorwaardelijk. Als de rechter hem over twee weken deze straf oplegt, hoeft hij niet terug de cel in, omdat hij die acht dagen al in voorarrest heeft gezeten.

De rechtbank doet op 22 oktober uitspraak in deze zaak.

De kruising van Lijster en Weegbree in Sprang-Capelle (foto: Google Maps).
De kruising van Lijster en Weegbree in Sprang-Capelle (foto: Google Maps).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!