Video

'Mister 040' rent weer in zijn stad: 'Gaat wel meer met horten en stoten'

Gisteren om 21:00 • Aangepast gisteren om 22:43
nl
Hij liep sinds 2018 geen marathon meer, maar het begon toch weer te kriebelen bij Harm Sengers (42). En waar kan hij dan beter de afstand van 42,195 kilometer rennen dan in zijn eigen woonplaats: Eindhoven!? Uiteraard loopt ‘Mister 040’ weer met startnummer 040. "Als ik niet loop, dan word ik chagrijnig."
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Sengers heeft de bijnaam 'Mister 040' te danken aan zijn eerste deelname aan de Marathon Eindhoven in 2009. “Ik haalde toen geld op voor Right To Play en vroeg de toenmalige marathon-directeur Edgar de Veer of het leuk zou zijn om meer aandacht voor mijn actie te vragen. Hij was enthousiast en omarmde mijn idee. Ik had als Eindhovenaar startnummer 040 en dat nummer heb ik de daaropvolgende jaren gehouden.”

"Het begon in mijn studententijd als een bucketlist-dingetje."

De liefde voor het hardlopen ontstond vele jaren terug. “Sinds 2005 loop ik eigenlijk bijna iedere dag. Het begon in mijn studententijd als een bucketlist-dingetje: ooit een keer een marathon lopen. Het ging van kwaad tot erger, zo zou mijn vrouw zeggen. Waarom ik zo graag ga hardlopen? Uiteindelijk zorgt het er vooral voor dat ik rust in mijn hoofd krijg, dat is het belangrijkste.”

Harm Sengers na een eerdere Marathon Eindhoven.
Harm Sengers na een eerdere Marathon Eindhoven.

Tien keer liep hij de marathon in 'zijn' stad en in totaal liep hij er meer dan dertig. In 2016 liep hij zijn persoonlijk record van 2.19.48. Hij was daarmee de beste Nederlander. Een jaar later deed hij ook mee, maar toen om zijn broer Teun te vergezellen op de langste loopafstand. In 2018 stopte hij vanwege gezinsuitbreiding met de marathon.

LEES OOK: 'Toch wel een kolere eind', supersnelle Eindhovenaar helpt onervaren broer

Van het hardlopen nam hij nooit helemaal afscheid, want vier à vijf keer per week trok hij zijn hardloopschoenen aan. Na een knieoperatie in 2022 hield hij zijn conditie op peil op de fiets. Maar in december vorig jaar besloot hij het dagelijks trainen weer op te pakken. Zijn eerste doel was een halve marathon; in april werd hij in Helmond tweede in een tijd van 1.12.31.

De vader van twee kinderen wilde daarna de afstand verdubbelen en natuurlijk kwam de voor hem zo geliefde ASML Marathon Eindhoven in beeld. Uiteraard weer met startnummer 040. “Ik heb het afgelopen half jaar wel gemerkt dat ik ouder word. Het gaat meer dan vroeger met horten en stoten.”

Zijn persoonlijk record aanvallen is niet reëel denkt Harm. “Onder de 2,5 uur binnenkomen is een hele prestatie voor een 42-jarige. Maar dat maakt het niet minder mooi hoor.”

Marathon Eindhoven bij Omroep Brabant

De ASML Marathon Eindhoven is zondag 13 oktober van 10.00 tot 15.00 uur live te zien op televisie en www.omroepbrabant.nl. Vanaf 17.45 tot 18.30 uur zie je de hoogtepunten en die worden de hele avond elk uur herhaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!