BRABANT BEVRIJD

Canadezen boeken terreinwinst maar strijd nog lang niet gestreden

10 oktober om 07:18 • Aangepast 19 oktober om 02:01
nl
10 oktober 1944. In Hoogerheide behalen Canadese troepen een paar successen. Ze krijgen het strategische kruispunt met codenaam Oshawa onder controle en ze kunnen alle vijandelijk verkeer op de Zeeuwseweg stilleggen. Maar de strijdende partijen zijn de uitputting wel nabij.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

In de herfst van 1944 werd het grootste deel van Brabant bevrijd. Er vielen veel slachtoffers en er ontstond grote schade. Op Omroep Brabant lees je dagelijks wat er precies tachtig jaar geleden gebeurde.

Het is geen moment stil in de dorpen op de Brabantse Wal. Hoogerheide beleeft de zoveelste onrustige nacht vol hoogspanning. Onophoudelijke beschietingen met mortieren en Duitse para’s die door de linies heen proberen te glippen. De frontlijnen blijven in beweging. Soldaten schuilen in ruïnes, speurend naar de vijand.

Slapen
In de huizen langs de Antwerpsestraatweg slapen Canadezen en Duitsers soms onder één dak, als ze te uitgeput zijn om verder te vechten. Een commandant in Hoogerheide schrijft aan de opperbevelhebber Von Rundstedt: ‘Erbitterte Häuserkämpfe um Hoogerheide’.

In de vroege ochtend laaien de gevechten weer op. De Calgary Highlanders doen een nieuwe aanvalspoging via de Raadhuisstraat. Met tanks van de Fort Garry Horse-eenheid rukken ze op.

Deel van het embleem van de Calgary Highlanders (foto: website eenheid)
Deel van het embleem van de Calgary Highlanders (foto: website eenheid)

Die overmacht is voor de Duitsers te veel en die trekken zich daar terug. De bevrijders bereiken de Antwerpsestraatweg (Scheldeweg) die leidt naar de strategische Zeeuwseweg. Oshawa is in geallieerde handen. De naam Oshawa is een codenaam, hij is van oorsprong Indiaans en de naam van een stadje in Canada.

Na de verovering van het kruispunt komen ze onder hevig vuur van Duitse kanonnen die vanuit Korteven de hele doorgaande weg kunnen bestrijken. Oversteken naar Woensdrecht is geen optie.

Verwoestingen
Hoogerheide is ontruimd, bijna iedereen is weg. Dat is maar goed ook want het is onleefbaar in het gebied. Door beschietingen zijn er al zeker 400 huizen verwoest en nog eens 235 beschadigd.

Het menselijk leed is groot. Ook vandaag vallen weer tientallen doden en gewonden aan beide kanten. Een van de militairen op die groeiende lijst met 'casualties' is de Canadese majoor Robert Slater. In de Duinstraat wordt hij geraakt door een mortiergranaat. Slater raakt gewond en wordt gevangengenomen. Zijn kameraden geven hem als vermist op.

Vermist
Ze zien hem nooit meer terug. Slater wordt door Duitse soldaten gevonden en naar veldhospitaal Seppe gebracht in Bosschenhoofd. Daar overlijdt hij ruim een week later aan zijn verwondingen. Ze begraven hem daar tijdelijk.

De majoor laat zijn vrouw Barbara achter met wie hij net getrouwd was. En een zoon, Norm. Net geboren. Hij heeft hem nooit kunnen zien.

Barbara en Robert op hun huwelijk (foto: archief)
Barbara en Robert op hun huwelijk (foto: archief)
Het graf van Majoor Slater in Bergen op Zoom met vermoedelijk een verkeerde leeftijd (foto: Willem-Jan Joachems)
Het graf van Majoor Slater in Bergen op Zoom met vermoedelijk een verkeerde leeftijd (foto: Willem-Jan Joachems)

Infanterie en tanks moeten de klus klaren in Hoogerheide. Luchtsteun op de Brabantse Wal is er nu even niet. De aandacht van de geallieerden is deze dagen gericht op Zeeuws-Vlaanderen. Daar is operatie Switchback in volle gang met als doel het zuiveren van de zuidoever van de Westerschelde, bij Breskens. Er zitten nog duizenden Duitse soldaten en die vormen een gevaar.

Gevechten in de polders
Terwijl de gevechten in Hoogerheide in volle gang zijn heeft het Royal Regiment of Canada de provinciegrens met Zeeland overschreden. Ze zijn ‘buiten om’ opgerukt, dus buiten de dorpen: over de dijken, door de onder water gezette polders ten westen van Woensdrecht, naar de spoorlijn met daarachter de strategische Zeeuwseweg.

Ze slagen er in de Duitse verzetshaarden een voor een op te rollen. Meer dan 100 Duitsers nemen ze gevangen.

Weg onder vuur
De ‘Royals’ bereiken vandaag de dijk van de spoorlijn Vlissingen - Bergen op Zoom: de Canadezen aan de ene kant, de Duitsers aan de andere. Voor de Duitsers is het nog alarmerender dat de Canadezen nu ook dichter bij de Zeeuwseweg zijn gekomen. De enige landweg tussen Zeeland en Brabant.

Die weg ligt ten noorden van de spoorlijn en is binnen bereik van de Canadese kanonnen en mortieren. De Duitsers kunnen niets anders dan het verkeer op de doorgaande weg stilleggen.

Maar de Zeeuwseweg veroveren zit er nog niet in. De Duitse tegenstand is te groot. Een gevaar is de heuvel van Woensdrecht. Bovenop zitten Duitse waarnemers en die kunnen goed zien wat de Canadezen in het open polderlandschap doen en ze onder vuur nemen.

Omroep Brabant staat uitgebreid stil bij tachtig jaar vrijheid. Kijk op onze themapagina Brabant Bevrijd voor alle artikelen en uitzendingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.