Na zware blessure blijkt voetballer Tijmen erg talentvol op de fiets

9 oktober om 14:00 • Aangepast vandaag om 02:04
nl
Tijmen Graat (21) uit Maashees stapte in zijn jeugd alleen op de fiets om naar school of zijn voetbalclub te gaan. Toen vijf jaar geleden voetballen niet meer mogelijk was door een zware enkelblessure, besloot hij op zondag met zijn vader mee te fietsen. Hij vond het leuk en was talentvol. Tijmen zette de daaropvolgende jaren zulke grote stappen dat hij vanaf 2025 vast deel uitmaakt van de hoofdploeg van Visma | Lease a Bike. “Ik besef dat het niet normaal is, voor velen is dit een droom.”
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

De carrière van Tijmen mogen we best bizar noemen. In 2018 reed hij pas voor het eerst een wielerwedstrijd. “Ik begon bij Limburg Cycling Team en maakte een jaar later de overstap naar het Streetjump Development Team. Daar kon ik buitenlandse wedstrijden rijden en werd duidelijk dat ik talent had. Al snel kwam ik in contact met Team Visma | Lease a Bike. Het is in een stroomversnelling gegaan.”

In 2022 kreeg hij de kans in het Development Team van de Nederlandse topploeg. Daarin maakte hij indruk. Hij won een aantal wedstrijden, werd dit seizoen derde in de etappekoers Ronde van de Toekomst en won daar de bergtrui. “Ontwikkelen stond deze jaren centraal. Van daaruit kijken ze of je goed genoeg bent voor een vaste plek in het World Tour-team, waar ik al wel mee heb gefietst. Ik heb enorme stappen gezet en dat betaalde zich uit in wedstrijden. Ik mocht een contract tekenen bij de hoofdploeg en dat gaat vanaf 2025 in.”

Tijmen Graat in actie tijdens een trainingskamp. (Foto: Bram Berkien)
Tijmen Graat in actie tijdens een trainingskamp. (Foto: Bram Berkien)

Van wedstrijdjes voetballen met zijn vrienden bij Volharding in Vierlingsbeek naar fietsen met wereldtoppers als Jonas Vingegaard en Wout van Aert. “Die gasten zag ik eerst alleen op televisie en nu rijden we voor dezelfde ploeg. Ik had altijd al bewondering voor ze en kan veel van hen leren. Zo probeer ik extra op te letten hoe ze bepaalde dingen aanpakken en hoe ze zich voorbereiden. Zo reed ik dit jaar bijvoorbeeld met Vingegaard in Spanje de O Gran Camiño waar hij alles won, dat was geweldig.”

"Ik heb er aanleg en het juiste lichaam voor."

Tijmen staat bekend als een klimtalent en dat terwijl hij uit het niet bepaald heuvelachtige oosten van Brabant komt. “In het begin ging ik vaak naar Limburg of de omgeving van Groesbeek en daar bleek dat ik aardig omhoog kon rijden. Ik heb er aanleg en het juiste lichaam voor. Met mijn ploeg ben ik veel bij wedstrijden en trainingskampen en heb ik bijvoorbeeld een hoogtestage gehad. Dan klim je gigantisch veel, goed voor mijn ontwikkeling. Het mooie van bergop rijden is onder andere de omgeving, daar kan ik echt van genieten. Omdat het tempo wat lager ligt, krijg je er meer van mee.”

"Ze geven me de tijd en leggen geen druk op."

Tijmen zit vanaf 2025 vast bij het World Tour-team, maar dat betekent niet dat hij al zijn gewenste niveau heeft bereikt. “Omdat ik nog niet zo heel lang fiets, merk ik dat het onder andere technisch beter kan. Mede door de coronajaren heb ik weinig wedstrijden gereden, pelotonervaring heb ik niet zoveel. Team Visma | Lease a Bike is dan wel een hele grote ploeg, ze geven me de tijd en leggen geen druk op.”

Tijmen Graat. (Foto: Bram Berkien)
Tijmen Graat. (Foto: Bram Berkien)

Is hij met zijn klimbenen ook automatisch een ronderenner? “Ik hoop mij te ontwikkelen tot een renner voor de grote rondes in de toekomst. Daarvoor moet ik nog wel stappen zetten, ik ga daar mijn best voor doen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!