Niemand negeert rood kruis boven de weg, bedankje van Rijkswaterstaat

Gisteren om 20:30 • Aangepast gisteren om 21:32
nl
Een bijzonder bedankje van Rijkswaterstaat woensdagmiddag. In een bericht op X wordt het verkeer op de A2 en A27 bedankt, omdat niemand het rode kruis boven de linkerrijstroken op de snelwegen negeerde. "Hartelijk dank!"
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

De rijstrook was dicht voor een spoedtransport van Tilburg naar het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. Daardoor kon een ambulance, onder begeleiding van de politie, zonder opstoppingen van Tilburg naar Utrecht rijden.

"We zien dit graag, verkeer dat de rode kruisen respecteert en zo de linkerrijstrook vrijmaakt voor een spoedtransport", laat Rijkswaterstaat weten. Het berichtje wordt afgesloten met een kus-emoticon.

Het bedankje komt niet helemaal uit de lucht vallen, want rode kruisen worden vaak genoeg wél genegeerd. Afgelopen februari op de A2 bij Eindhoven bijvoorbeeld, nadat er een ongeluk was gebeurd. "Waarom mensen denken dat ze onder een rood kruis door mogen rijden, blijft voor mij een raadsel", zei een weginspecteur van Rijkswatertaat.

LEES OOK: Ongeluk op de A2 bij Eindhoven: rode kruizen worden massaal genegeerd

Minimaal 250 euro
Wie lak heeft aan een rood kruis boven de weg, riskeert een boete van 250 euro. Het negeren van een rood kruis valt onder het strafrecht. Dat betekent dat de officier van justitie bepaalt hoe hoog de boete daadwerkelijk wordt.

Sinds 2019 vragen politie, ANWB, ambulancediensten, bergers, wegwerkers en Rijkswaterstaat aandacht voor de gevaren van het negeren van een rood kruis met de actie '#nietvoorniX'.

De slogan werd bedacht, omdat het aantal bestuurders dat zich niet aan zo'n kruis hield in dat jaar enorm toenam. Er werden in het jaar van de lancering tienduizend boetes uitgedeeld aan bestuurders die een rood kruis negeerden.

Het bedankje van Rijkswaterstaat:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Poll

Heb jij wel eens een rood kruis boven een rijstrook genegeerd?

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!