Hier worden nareizigers opgevangen in hotels

10 oktober om 13:53 • Aangepast 18 oktober om 02:01
nl
Dertig nareizigers-gezinnen worden in hotels in Brabant opgevangen, omdat de centrale opvangplek in Zevenaar overvol zit. Het gaat om locaties in Wintelre, Helmond, Asten en Eindhoven. Nareizigers zijn familieleden van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Omdat er nog geen geschikte woning is gevonden voor de gezinnen, worden ze opgevangen in hotels.
Profielfoto van Anouk Lambregts
Geschreven door
Anouk Lambregts

In Nederland worden op dit moment 26 hotels ingezet voor nareizigers. Zij stellen een aantal losse kamers beschikbaar voor de gezinnen. Vier hotels staan in Noord-Brabant: Hotel 46 in Wintelre (zeven gezinnen), het Best Western Nobis Hotel in Asten (tien gezinnen), het Golden Tulip West Ende in Helmond (acht gezinnen) en het Sandton Eindhoven Centre in Eindhoven (vijf gezinnen).

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vangt nareizigers normaal gesproken op in Zevenaar. Daar is plek voor zo'n 600 mensen. Sinds april van dit jaar is deze opvanglocatie vol. "Het grootste probleem is het gebrek aan geschikte woningen", meldt het COA. "Verder is het belangrijk dat er naast meer woningen in Nederland, waaraan gewerkt wordt, ook meer stabiele opvang komt voor groepen die het COA opvangt. Hiervoor is de uitvoering van de spreidingswet van groot belang."

"Het COA heeft aan het Rode Kruis gevraagd te helpen bij het regelen van overnachtingsplekken", meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. "We willen voorkomen dat deze gezinnen met vaak ook veel kinderen op straat belanden", aldus de woordvoerder. Het Rode Kruis kijkt ook samen met de hotels naar het aanbieden van drie maaltijden per dag en mogelijkheden om zelfstandig de was te doen.

Contact gemeenten
Gemeenten worden niet actief geïnformeerd over het komen en gaan van nareizigers. "Aangezien de statushouders in andere gemeenten wonen, valt ook de verantwoordelijkheid voor deze mensen onder andere gemeenten", meldt een woordvoerder van de gemeente Eersel, waar Wintelre onder valt. "Om die reden heeft onze gemeente bestuurlijk gezien dus ook geen verantwoordelijkheid voor de families."

De woordvoerder meldt dat de gemeente Eersel wel door het COA is gebeld over dát er nareizigers in Wintelre worden opgevangen, maar niet hoeveel dat er zijn. "Zo kunnen we de omgeving hierover informeren en transparant blijven communiceren naar onze bewoners", aldus de woordvoerder.

Wat is de spreidingswet?

Gemeenten hebben met de spreidingswet een wettelijke taak in de opvang van asielzoekers. Het doel van de wet is te komen tot voldoende opvangplekken en een evenwichtigere verdeling van asielzoekers over provincies en gemeenten.

De komende 2 jaar zijn er naar verwachting 96.000 opvangplekken nodig, schrijft het COA op haar site. De verdeling van opvangplekken gebeurt op basis van het aantal inwoners en hoe welvarend een gemeente is.

Volgens de spreidingswet dienen vóór 1 november de commissarissen van de Koning hun provinciale plannen over de verdeling van asielzoekers in bij het COA. Het COA beoordeelt de haalbaarheid van de plannen, maar neemt geen besluiten. Dat doet de minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, uiterlijk op 31 december 2024.

Blijft de spreidingswet bestaan?

Er is de laatste tijd veel te doen om de spreidingswet. Minister Faber ziet de wet het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Twee weken geleden nog zei ze dat de controversiële wet nog jaren van kracht zou zijn - een wet is namelijk niet zomaar ingetrokken - maar daar kwam ze dinsdag op terug. Ze wil hem toch zo snel mogelijk intrekken. Faber meldt een verkeerde gang van zaken te hebben benoemd: "Ik was vermoeid", zei zij dinsdag.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.