Komeet met mooie staart komt op ons af: 'Dit is je kans om hem te zien'

Vandaag om 11:30 • Aangepast vandaag om 12:01
nl
Komeetliefhebbers hebben deze week een bijzondere kans: de komeet Tsuchinsan-Atlas is namelijk te spotten. De grote ijsbal is op weg naar de zon en komt dan logischerwijs ook langs de aarde. Sterrenwacht Halley in Heesch volgt de komeet op de voet en sterrenkundige Urijan Poerink kan vertellen waarom dit zo uniek is.
Profielfoto van Loïs Verkooijen
Geschreven door

Vanaf deze vrijdag 11 oktober verwachten sterrenkundigen dat de komeet zichtbaar wordt, maar of je hem echt kunt zien hangt van meerdere factoren af, zoals het weer en de helderheid van de komeet. De eerste dagen staat de komeet erg laag aan de horizon.

Een komeet, hoe zat het ook alweer?

"Een komeet is een enorme ijsklomp", legt sterrenkundige Urijan Poerink uit. Vaak worden ze vernoemd naar de mensen die hem ontdekten. De meeste van deze objecten komen uit de Kuipergordel, een gebied voorbij de planeet Pluto. "Dit is een soort overblijfsel van de vorming van ons zonnestelsel", vertelt Poerink. “De meeste kometen blijven daar rustig hangen, maar af en toe valt er eentje richting de zon, zoals nu de Tsuchinsan-Atlas.”

Sterrenkaart en verrekijker
"Ook de helderheid van de kometen is altijd heel onzeker", vertelt Poerink. Hij verwacht dat het gunstigste moment rond 21 oktober is. Dit sowieso na zonsondergang. "Maar ook dan moet je aardig de weg weten aan de sterrenhemel", benadrukt Poerink.

"Je hebt een verrekijker nodig en een beetje kennis van de sterrenhemel", legt hij uit. Gelukkig zijn er online handige sterrenkaarten te vinden die kunnen helpen. “Op Google kun je eenvoudig zoeken naar een kaart van de baan van de komeet. Als je hem weet te vinden, kan het je een prachtig beeld opleveren."

Unieke kans
Een langsvliegende komeet is niet helemaal zeldzaam, maar het gebeurt ook weer niet ieder jaar. Zo is de sterrenwacht waar Poerink werkt vernoemd naar komeet Halley, die eens in de 76 jaar langs de aarde scheert. "De Tsuchinsan-Atlas komt eenmalig voorbij, dus als je deze week een heldere avond hebt, is dit je kans."

Mooie staart
Als een komeet de zon nadert, begint deze te verdampen. Het ijs smelt en laat stof en gas achter, wat zorgt voor een heldere staart die vaak spectaculair zichtbaar is vanaf de aarde. "Het zou goed kunnen dat Tsuchinsan-Atlas een mooie staart krijgt. Dat maakt het allemaal extra de moeite waard om te proberen hem te zien", adviseert Poerink.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!