Video

Dakdekkersoorlog: politie krijgt moeilijk grip op golf aan explosies

donderdag om 16:30 • Aangepast gisteren om 12:23
nl
Het is een ‘lastig verhaal’ om grip te krijgen op de vele explosies van de afgelopen maanden in Den Bosch. Dat zegt de politie donderdag nadat er woensdagnacht opnieuw twee explosieven ontploften in de stad. Bronnen melden aan Omroep Brabant dat ook deze twee ontploffingen te maken hebben met de al maanden durende dakdekkersoorlog.

Verschillende dakdekkers spreken van 'onderonsjes' die worden uitgevochten vanwege afgepakte adressen en grote concurrentie, meldde Omroep Brabant een maand geleden. In de regio Den Bosch zijn de afgelopen maanden zeker twaalf explosies geweest bij huizen en bedrijfsvoertuigen van dakdekkers.

De reeks explosies is voor de politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de burgemeester reden dagelijks contact te hebben. "Specifiek over deze zaken", benadrukt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch. "De explosies zorgen voor onrust. Het doet veel met het veiligheidsgevoel van mensen. Een explosie in jouw buurt is natuurlijk verschrikkelijk."

Zowel de politie als burgemeester Mikkers is voorzichtig met uitspraken over een link tussen al die explosies. Van een 'dakdekkersoorlog' willen ze zeker niet spreken. "Het zou vreemd zijn als we niet kijken naar eventuele verbanden, maar op dit moment is het niet zo dat we alles aan elkaar knopen. Alle incidenten onderzoeken we los van elkaar", zegt politiewoordvoerder Dion Luijten.

Dakdekker Ali deed eerder zijn verhaal aan Omroep Brabant. Hij legt uit wat er speelt:

In geen enkele zaak is iemand opgepakt. "Vaak is het zo dat een explosief wordt gegooid of neergelegd, dan is de dader er al vandoor", zegt politiewoordvoerder Luijten. "Op dit moment zijn we vol in onderzoek, maar aanhoudingen hebben we nog niet kunnen doen."

De extreme vormen van het geweld vallen ook de politie op. "We maken ons zorgen dat met dit soort geweld door mensen een punt gemaakt moet worden. We zien dat steeds vaker", zegt Luijten.

Voor de buurten waar een explosief is afgegaan, wordt steeds nazorg geregeld. De gemeente voert gesprekken met buurtbewoners. "Mensen moeten zo snel mogelijk het veiligheidsgevoel terugkrijgen", vindt Mikkers.

Een doorbraak in het onderzoek naar de explosies laat voorlopig dus nog op zich wachten. "Voorkomen is erg lastig. Je weet niet waar en op welk moment er iets gaat gebeuren. Maar dat is in z’n algemeenheid zo", zegt de politiewoordvoerder.

Meeste dakdekkers in Den Bosch

Uit cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat in Den Bosch 360 dakdekbedrijven staan ingeschreven. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als in Eindhoven (136) en Tilburg (106). Begin 2019 stonden er 'slechts' 52 dakdekkers ingeschreven in Den Bosch.

De cijfers geven niet een compleet beeld van de dakdekkerswereld. Er zijn ook 'specialisten in dakreparaties' die ingeschreven staan als klusbedrijf. Zo was bij een explosie een eerder een bus van een klusbedrijf het doelwit. Het ging om een bus van een bedrijf dat in werkelijkheid dakonderhoud en -reparaties uitvoert.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.