Video

Schouten wilde leven 'buiten de schijnwerpers', nu is ze burgemeester

donderdag om 18:30 • Aangepast vrijdag om 12:31
nl
Carola Schouten is donderdagmiddag in Rotterdam geïnstalleerd als nieuwe burgemeester van de stad. Ze is de opvolger van Ahmed Aboutaleb, die begin deze maand na vijftien jaar afscheid nam. Schouten is geboren in Waardhuizen in het Land van Heusden en Altena.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

In de overvolle raadszaal van het Rotterdamse stadhuis kreeg Schouten van de commissaris van de Koning van Zuid-Holland de ambtsketen omgehangen. In haar eerste toespraak als burgemeester beloofde Schouten dat ze het criminelen moeilijk gaat maken: "Ze zullen een meedogenloze burgemeester treffen."

"Mensen die willens en wetens een bedreiging voor de stad vormen maken de stad kapot. Dat staan we niet toe. De kwaadwillenden zullen het nooit winnen van de goedwillenden, want wij zijn met meer."

Buiten de schijnwerpers
Carola Schouten zei eind vorig jaar in het Omroep Brabant-programma 'KRAAK vraagt door', toen ze nog minister was, dat ze nog niet wist wat ze na haar ministerschap wilde doen. Ook zei ze dat het 'in elk geval iets buiten de schijnwerpers' zou zijn.

Toch koos ze met haar sollicitatie naar het burgemeesterschap van Rotterdam opnieuw voor de politieke spotlights, nu in een van de grootste steden van Nederland.

Melkveebedrijf
Hoewel Schouten al dertig jaar in Rotterdam woont met haar gezin, is ze van oorsprong een echte Brabantse.

De ouders van Schouten hadden in Waardhuizen een melkveebedrijf. "Ik ben een calvinist", zei ze vorig jaar. "Een protestantse Brabander van de kleigrond. Plichtsgetrouw. Op de plek waar je zit, maakt niet uit waar, moet je doen wat je kunt. Dat heb ik altijd geprobeerd."

Ze voedde ook in haar eentje haar zoon op, nadat ze als 22-jarige ongepland zwanger was geworden. Schouten studeerde toen.

Carola Schouten vertelde bij Omroep Brabant over haar periode in Den Haag:

Na haar studie in Rotterdam sloot Schouten zich aan bij de ChristenUnie en in 2011 kwam ze in de Tweede Kamer. Haar politieke carrière staat in het teken van onderhandelen. Ze stond mede aan de basis van de kabinetten Rutte III en IV.

Veel ervaring
De 47-jarige Schouten heeft al de nodige bestuurlijke ervaring. Ze was in het kabinet-Rutte IV minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen. In Rutte III was ze minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tussen 2017 en 2022.

In beide kabinetten was ze ook vicepremier. Daarvoor was ze sinds 2011 Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!