De mooiste plaatjes van het noorderlicht: 'Ineens trok de hemel open'

Vandaag om 09:03 • Aangepast vandaag om 10:58
nl
Diverse Brabanders vergaapten zich donderdagnacht aan het noorderlicht. Dit bijzondere weerfenomeen was op diverse plaatsen boven Nederland te zien, onder meer boven onze provincie. Meerdere mensen namen de moeite dit fraaie natuurverschijnsel vast te leggen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Ineens trok de hemel voorzichtig steeds meer open en begon het schouwspel", laat Cindy Boersma-Duif weten. Zij nam foto's van het noorderlicht op de Empelsedijk in Den Bosch.

Foto: Cindy Boersma-Duif
Foto: Cindy Boersma-Duif
"Er waren ook veel vallende sterren te zien."

Juul Krol legde het natuurverschijnsel vast in het westen van Oss. "Het was heel de nacht goed te zien, maar helaas niet met het blote oog. Rond kwart voor vijf 's nachts waren er ook veel vallende sterren te zien."

Foto: Juul Krol
Foto: Juul Krol

Martien van Hout kon het vastleggen boven de wijk Prinsejagt in Eindhoven. "Ondanks de dikke bewolking." Floortje Kaufman lukte dit in Willemstad, Dave Drost in Reusel en Alexander van Laak maakte er mooie foto's van boven recreatieplas De Kuilen in Mill.

Foto: Martien van Hout
Foto: Martien van Hout
Foto: Floortje Kaufman
Foto: Floortje Kaufman

Elektrisch geladen deeltjes van de zon

De groen-rode gloed waar het noorderlicht bekend om staat, ontstaat door een zonnestorm. Dat is een uitbarsting van elektrisch geladen deeltjes van de zon. Daarbij komt energie vrij, wat leidt tot dit kleurenspel aan de hemel. In mei was het noorderlicht ook al in Nederland te zien. Toen ging het om een van de sterkste zonnestormen in twintig jaar.

Foto: Alexander van Laak
Foto: Alexander van Laak
Foto: Dave Drost
Foto: Dave Drost
Foto: Cindy Boersma-Duif
Foto: Cindy Boersma-Duif
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!