Hier worden huizen gesloopt in tijden van woningnood: 'Het is noodzakelijk'

Vandaag om 10:05 • Aangepast vandaag om 11:43
nl
Het klinkt als een vreemde keuze om huizen te slopen in tijden van woningnood. Toch worden in Oss 56 huurhuizen met de grond gelijk gemaakt. BrabantWonen, de woningcorporatie achter dit besluit, ziet het als een noodzakelijke stap om juist meer mensen een woning te bieden.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

“Wij begrijpen dat het een heftige boodschap is voor deze huurders. Het is hun thuis dat we gaan slopen. Maar wat zo lastig is aan dit soort situaties is dat we allemaal die 56 huurders zien die dit bericht krijgen. Maar niet iedereen hoort of ziet de woningzoekenden die in noodoplossingen zitten te wachten tot zij een keer een huis kunnen krijgen. Maar die verhalen horen wíj wel", zegt Minko de Weerd, directeur van BrabantWonen.

De woningcorporatie vindt dat ze ook voor die laatste groep een oplossing moet bieden. BrabantWonen wil op de plek van de huizen die gesloopt worden, in de Sperwerstraat, Spoorlaan, Vijversingel en de Landweerstraat-Noord, zo’n 140 tot 150 appartementen bouwen. Dat is volgens de directeur hard nodig. “Gemiddeld krijgen we op één huurhuis in Oss 280 reacties. Iedere keer wanneer wij een woning verhuren stellen wij zo’n 279 mensen teleur.”

LEES OOK: Zo reageerden de bewoners op de sloopplannen

Bij nieuwbouw komen er volgens hem soms zelfs zo’n zevenhonderd reacties op één woning. “Door appartementen te bouwen, kunnen we zo’n honderd extra mensen juist blij maken. Dat is een aanzienlijk aantal.”

Daarnaast bieden appartementen volgens De Weerd nog een voordeel: "Jongeren kunnen er starten en ouderen kunnen er doorstromen." In de Schadewijk, waar de Roofvogelbuurt onderdeel van is, staan nu voornamelijk eengezinswoningen. "Maar de hoeveelheid één- en tweepersoons huishoudens die op zoek zijn naar een woning neemt juist fors toe”, weet De Weerd.

“Het is een unieke kans om extra huizen te bouwen.”

De woningcorporatie zou de 56 woningen eigenlijk renoveren, maar koos in juni dit jaar definitief voor sloop. “Als je alleen kijkt naar de staat van de huizen, dan zouden we die in feite prima kunnen renoveren. Maar we kijken hier dus naar meer zaken. En omdat dit woningen zijn waar geen koopwoningen aan grenzen, is het een unieke kans om op die plek extra huizen te bouwen.”

Eén van de buurtbewoners wilde haar huis dat nu gesloopt gaat worden eerder al kopen, maar mocht dat niet van BrabantWonen. De bewoners hebben daardoor het gevoel dat de woningcorporatie al langer van plan was om te slopen.

Protesterende bewoners voor het kantoor van Brabant Wonen
Protesterende bewoners voor het kantoor van Brabant Wonen

De Weerd: "Ik snap dat ze dat denken, maar we verkopen maar heel weinig huizen. De huizen die we daarvoor aanwijzen, zijn alleen huizen in rijen met koophuizen. In straten met alleen huurwoningen verkopen we geen huizen. We willen genoeg sociale huurwoningen behouden, zodat mensen daar kunnen blijven huren. Dat is onze belangrijkste taak."

“We laten de huidige bewoners natuurlijk niet zomaar in de steek.”

Hoewel de bewoners van de 56 huizen tot 2031 de tijd krijgen om te verhuizen, maken zij zich zorgen. Juist omdat er woningnood is, zijn ze bang dat ze nauwelijks aan een ander huis kunnen komen in Oss. “We laten de huidige bewoners natuurlijk niet zomaar in de steek”, verzekert de directeur. “De bewoners krijgen een urgentie waarmee ze voorrang hebben bij het krijgen van een andere huurwoning. Zo kunnen alle bewoners echt wel binnen zes jaar een andere woning vinden die bij hen past.”

LEES OOK: Eerder voerden bewoners atie bij BrabantWonen

En het is volgens haar zelfs mogelijk om in dezelfde wijk te blijven wonen. Dit aan de overkant van de straat waar ze nu wonen, in de Vogelbuurt. Daar zijn al eerder huizen gesloopt en op die plek komen nieuwe gezinswoningen en appartementen. Die moeten voor 2031 klaar zijn. “De mensen die daar eerder woonden en terug willen keren, hebben voorrang. Maar zijn er woningen over, en daarvoor hebben hebben de mensen uit de te slopen woningen in de Roofvogelbuurt voorrang.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!