Video

Priscilla (39) stak haar ex dood na ruzie om zoon, 12 jaar cel geëist

Vandaag om 10:30 • Aangepast vandaag om 21:53
nl
Priscilla de R. (39) uit Sint Willebrord moet 12 jaar de cel in voor de moord op haar ex-man Alex van Gool (41). Dat eiste de officier van justitie vrijdag in de rechtbank in Breda. De twee hadden ruzie over de omgang met hun gezamenlijke zoon en die ruzie liep op 15 oktober vorig jaar totaal uit de hand. De vrouw stak hem op het Emmausplein in Sint Willebrord twee keer. Alex werd nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.
Profielfoto van Cor Bouma
Geschreven door

Hun toen 11-jarige zoon was dat weekend bij zijn vader geweest en dat ging niet goed. Alex stuurde Priscilla een berichtje dat hij zich vreselijk ergerde aan het gedrag van de jongen.

Toen Van Gool zijn zoon aan het begin van de zondagavond bij zijn moeder afzette, ontstond er ruzie voor de deur van het huis. De vriend van Priscilla, François van V., bemoeide zich ermee en er vielen flinke klappen. Toen de jongen naar buiten kwam, stopte het gevecht.

Maar, Alex wilde de ruzie uitvechten. Hij appte François om naar het Emmausplein in Sint Willebrord te komen om het uit te vechten.

Het appcontact tussen de twee:

  • Alex: 'Kom om 8 uur naar het pleintje. Kom naar het Emmausplein als je een echte vent bent'
  • François: 'Ik heb 41 graden koorts, maar ik kom wel'
  • Alex: 'Net was je ook niet zielig. 20 uur, zonder het jong'

Priscilla pakte een mes uit de keukenla en ging ook mee naar de afgesproken confrontatie. Vervolgens ging het helemaal mis.

Deze beelden werden vertoond in de rechtbank

Op het Emmausplein in Sint Willebrord staat de Volvo van François en Priscilla al te wachten. Het plein voor de Jumbo en de Aldi is vrijwel leeg. Dan parkeert Alex van Gool zijn zwarte Dodge een meter of twintig van de Volvo en stapt meteen uit. Francois stapt ook uit en meteen rent Alex op hem af. François weert hem nog af, maar krijgt toch een eerste flinke vuistslag.

François wankelt en op dat moment stapt Priscilla ook uit de Volvo. Ze heeft een keukenmes in haar linkermouw gestopt en dat mes haalt ze eruit als ze richting de vechtende mannen rent. Ze komt met het mes al in haar hand tussenbeide en praat tegen haar ex. Als die weer achter François aan gaat, steekt ze hem in zijn rechterschouder.

Alex loopt door en slaat François nog een keer flink. Priscilla gaat nu tussen de mannen staan en kijkt haar ex recht aan. Ze steekt nog een keer, nu in Alex’ linkerschouder. Daarna loopt Priscilla weg en laat de mannen samen achter. De mannen zijn klaar met vechten en lopen beiden naar hun auto.

Alex start de auto en belt nog 112, maar wegrijden lukt niet meer. Hij blijkt in zijn slagader geraakt te zijn in zijn rechteroksel. Een ambulance komt nog ter plekke om Alex te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten. Hij overlijdt op weg naar het ziekenhuis.

Priscilla deed vrijdag haar best om de vragen van de rechtbank zo goed mogelijk te beantwoorden, maar dat ging vaak moeizaam. Op veel waarom-vragen had ze niet echt een antwoord. Ze wist niet waarom ze meeging naar de confrontatie en waarom ze een mes meenam. Misschien, omdat Alex een kickbokser was en zij, volgens haar, in hun relatie vaak klappen kreeg van hem. Waarom ze stak kon ze ook niet uitleggen. Hij stopte niet en ze zag hem wankelen. Ik was in paniek, verklaarde ze.

Beelden in rechtszaal
De meeste verwondering bij de rechters was over de steekpartij zelf. Zo kwam Priscilla op de beelden die werden vertoond heel kalm over en stak ze twee keer op het moment dat alles heel rustig leek.

Na de twee steken stappen François en Priscilla ook weer in hun auto zonder zich te bekommeren om Alex. Volgens Priscilla liep hij gewoon terug naar zijn auto. Maar, met een bebloed mes dat in het dashboardkastje werd gestopt, zouden er toch vragen moeten zijn over de toestand van Alex, opperde een van de rechters. Dat was niet in Priscilla opgekomen en ze gingen ervandoor, nog voor de hulpdiensten kwamen.

Dat François en Priscilla wel degelijk door hadden dat er iets mis was, bleek wel uit het feit dat er ’s avonds al een advocaat langskwam bij Priscilla. Ook gingen de twee met de zoon van Priscilla en Alex naar een vakantiehuisje in Wernhout, waar Francois ’s nachts werd gearresteerd. Hij was door getuigen aangewezen als dader. Al snel bleek dat niet hij gestoken had, maar dat Priscilla de dader was.

Jongen via videoverbinding
Pijnlijk moment tijdens de zitting was toen de jongen via een videoverbinding in de bomvolle zaal te zien was. Zijn moeder zag haar zoon voor zich en hoorde, via iemand die diens verklaring voorlas, wat de dood van Alex met hem heeft gedaan. De jongen, die nu bijna 13 is, is zowel zijn vader als moeder kwijt. Hij is erg verdrietig en snapt niet waarom zijn moeder dit gedaan heeft. Ook is hij heel boos op haar.

De vriendin van Alex van Gool stak haar boosheid ook niet onder stoelen of banken. Hoewel ze elkaar pas een paar maanden kenden, waren er grote plannen. Ook was ze al zwanger toen Alex werd vermoord en inmiddels is ze moeder van een dochter. En dat was Alex’ grote droom, zo bleek in de rechtszaal: een jongen én een meisje. Maar, het meisje zal haar vader nooit leren kennen en niet opgroeien met haar broer.

Lagere straf
De advocaat van Priscilla vroeg aandacht voor de angst die Priscilla voelde toen ze zag dat haar vriend aan het wankelen was. Die was net geopereerd aan zijn hoofd en was ziek en ze vreesde dat de gekende vechtersbaas Alex hem iets aan zou doen. Toen ze zijn agressieve blik zag en hij weer achter haar vriend aanging, haalde ze uit met het mes.

Haar advocaat bepleitte dat Priscilla dit nooit heeft gewild en dat ze nooit haar zoon zijn vader wilde afnemen. Maar, Alex was de agressor en die ging achter François aan. Alex had ook gedronken en Priscilla wist dat Alex niet te stoppen was als hij zo’n blik in zijn ogen had.

Volgens de advocaat is Priscilla heel schuldbewust. Gezien haar angst en het feit dat ze zichzelf heeft gemeld en alles toegeeft, pleitte hij voor een lagere straf, tussen de zes en acht jaar. In haar laatste woord werd Priscilla weer emotioneel: "Dit had nooit mogen gebeuren, maar ik kan het niet terugdraaien. Hij was de vader van mijn zoon. Die moet nu zonder hem opgroeien. En dat vind ik heel erg."

De rechtbank doet 25 oktober uitspraak in deze zaak.

Motoren begeleiden de kist met zijspan (foto: Willem-Jan Joachems)
Motoren begeleiden de kist met zijspan (foto: Willem-Jan Joachems)
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!