Bijzondere schuur ging in vlammen op en daarmee ook al Nelly's spaargeld

Vandaag om 12:30 • Aangepast vandaag om 14:46
nl
De 70-jarige Nelly Merkx uit Tilburg is heel verdrietig. Ze stak al haar spaargeld de afgelopen jaren in het renoveren van een voor haar bijzondere schuur op een dierbare plek in Oisterwijk, maar vorige week dinsdag brandde de schuur helemaal af. De politie doet onderzoek naar brandstichting. Nelly denkt de dader op beeld te hebben. “Deze jongen moet weten wat hij mij heeft aangedaan.”
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

De schuur is volgens de politie 'vermoedelijk' vorige week dinsdag afgebrand. Nelly kan haar tranen nog steeds niet bedwingen als ze aan die dag denkt. “Sindsdien is alles weg”, jammert ze. “Die schuur en de tuin waren mijn navelstreng met het leven. Ik kon het niet geloven toen ik de resten aantrof."

De schuur stond tussen de bomen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. “Op grond die mijn vader vroeger heeft gekocht en zelf heeft ontgonnen", legt ze uit. "Het is een heerlijke plek om te komen en om te tuinieren. Ik kwam er al als kind. De afgelopen jaren heb ik de schuur bij de tuin samen met mijn vader opgeknapt. Hij overleed vorig jaar, dus voor mij is het een heel bijzondere plek.”

"En nu is alles weg. Helemaal afgebrand.”

In het renoveren van de schuur ging zo'n twintigduizend euro zitten - praktisch al het spaargeld van Nelly. “Het is maar een schuur, maar voor ons was de schuur perfect. We konden er al ons gereedschap in opslaan en er schuilen voor de regen. Er stonden tafels, stoelen, kasten: eigenlijk alles wat je nodig hebt om lekker te tuinieren. En nu is alles weg. Helemaal afgebrand.”

Nelly probeert met haar verdriet om te gaan, maar dat vindt ze nog heel moeilijk. “Ik ben ouder. Ik leef van een pensioentje en ik heb twee spierziektes, Ik heb lang gespaard om de schuur op te kunnen knappen en nu heb ik niets meer." Ze schiet opnieuw vol. "Nu moet ik helemaal opnieuw beginnen met bouwen, maar ik kan op dit moment net honderd euro per maand sparen.”

De schuur na de renovatie.
De schuur na de renovatie.

De vraag is wat er nou precies gebeurd is. Op bewakingsbeelden van Nelly is te zien hoe een jonge jongen dinsdagmiddag met een kist haar terrein op loopt en het iets later weer me dezelfde kist verlaat. Nelly denkt dat die jongen de brand heeft aangestoken. "Op bewakingsbeelden van mijn overburen is hij ook te zien. Daar had hij ingebroken zonder iets te stelen", zegt Nelly.

In een grote Oisterwijkse Facebookgroep zijn de afgelopen week bewakingsbeelden gedeeld van dezelfde jonge jongen. Volgens een bericht in de groep zou de jongen de afgelopen tijd elders in het bos ramen hebben ingegooid, dingen hebben gestolen en hekken hebben geforceerd. Alle bewakingsbeelden zouden zijn gedeeld met de politie. Ook die van Nelly.

"Het is me eigenlijk allemaal te veel."

De politie bevestigt niet dat de jongen een verdachte is, maar zegt wel onderzoek naar brandstichting te doen. Nelly is er in ieder geval van overtuigd dat de jongen de brand heeft aangestoken. “Ik hoop dat hij zich meldt”, zegt ze. “En ik hoop dat hij beseft wat hij gedaan heeft."

Hoe nu verder? Nelly 'weet het even niet meer', zegt ze. “Ik vind het moeilijk. Het is me eigenlijk allemaal te veel. Het liefst wil ik iets van een schadevergoeding. Ik wil genoeg geld om een nieuwe schuur te bouwen. Ik heb het nodig om daar bezig te kunnen zijn. Dat is mij nu afgepakt en dat vind ik echt verschrikkelijk.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!