Primeur voor corsobouwers: voor 't eerst krijgt wagen een tweede leven

Gisteren om 18:00
nl
Het is de eerste corsowagen in Zundert die niet wordt gesloopt na de optocht, maar juist een tweede leven krijgt: De Orangerie van buurtschap Poteind. De stalen constructie staat sinds vandaag op een plek waar een zogenoemd gedenkbos moet komen. Initiatiefnemer Arjan Bakx: "Die plannen zijn nog niet helemaal rond, maar alle schouders zijn eronder gezet om dit een succes te maken."
Profielfoto van Kamiel Visser
Geschreven door

Aan alle pracht en praal van het bloemencorso in Zundert komt na de optocht meestal al snel een einde, maar niet voor corsowagen Orangerie van buurtschap Poteind. De stalen constructie van de wagen moet de komende jaren juist nog lang meegaan in een gedenkbos. Het kunstwerk moet uiteindelijk één worden met de natuur.

Dat idee kreeg initiatiefnemer Arjan Bakx toen hij de wagen voorbij zag komen. "Deze wagen maakt een statement. Zundert is een boomkwekerijdorp, dus dat maakt deze orangerie extra bijzonder." Het frame staat op een plek waar een gedenkbos moet komen, en dat is met een goede reden. Bakx verloor zijn broer, toen die op 57-jarige leeftijd overleed aan een auto-immuunziekte.

"De nieuwe functie van het stalen frame past goed bij de omgeving."

Dat bos moet komen te staan op de boomkwekerij van David Bömer. "Ik stop met deze boomkwekerij, maar sommige bomen wil ik écht bewaren", vertelt hij. "Het zijn hele bijzondere bomen. Door er een gedenkbos van te maken, wil ik ze veiligstellen." De nieuwe functie van de corsowagen past volgens Bömer goed bij de omgeving, en dat is de reden dat hij akkoord ging met het plan.

Het stalen frame werd hoog de lucht in gehesen
Het stalen frame werd hoog de lucht in gehesen

Hedwig Kouters, penningmeester van buurtschap Poteind, was erbij toen de corsowagen metershoog de lucht in ging, en vervolgens het toekomstige gedenkbos in werd gehesen. "Een wagen van 9 meter hoog boven de bomen uit. Om dat te zien? Ongelofelijk." Extra bijzonder is dat het de eerste corsowagen is die een tweede leven krijgt. "Maar wie weet hebben we een nieuwe trend gezet", vertelt Kouters met een grijns.

"Dit wordt een plek die iedereen wel eens nodig heeft."

Ook al staat het frame van de Orangerie inmiddels op de juiste plek, het gedenkbos moet nog even op zich laten wachten. "De procedure voor het herbestemmingsplan moet nog doorlopen worden", vertelt initiatiefnemer Bakx. "We gaan er vanuit dat het bos er komt, maar het moet wel allemaal bij elkaar komen. Dit wordt een plek die iedereen wel eens nodig heeft."

De Orangerie stond eerst nog in een grote loods voordat deze werd verplaatst
De Orangerie stond eerst nog in een grote loods voordat deze werd verplaatst
Het frame van de corsowagen is enkele meters hoog
Het frame van de corsowagen is enkele meters hoog
Nadat het frame op de grond stond, werd het verder vervoerd
Nadat het frame op de grond stond, werd het verder vervoerd
De natuur rondom het stalen frame moet nog aangekleed worden
De natuur rondom het stalen frame moet nog aangekleed worden

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!