Video

Kenianen zijn oppermachtig tijdens Marathon Eindhoven

Gisteren om 12:15 • Aangepast gisteren om 16:46
nl
De ASML Marathon Eindhoven is zondag bij de mannen gewonnen door Enock Kinyamal. De Keniaan nam in de laatste kilometers afstand van de concurrentie en rende naar een tijd van 2.06.28. Zijn persoonlijk record was 2.10.33, eerder dit jaar gelopen in Kopenhagen. Bij de vrouwen was Vivian Jerotich de snelste.
Profielfoto van Leon Voskamp
Geschreven door

Lang bleven de toplopers voorin als groep bij elkaar. Aan het einde van de marathon bleek Kinyamal duidelijk te sterk voor de andere lopers. Een parcoursrecord was het niet, die staat op naam van Kenneth Kipkemoi: 2.04.52.

Ook de rest van het podium was Keniaans. Raphael Kolian werd tweede in 2.08.11, derde eindigde Kennedy Kipyego met 2.08.32.

Manuel de Backer was met 2.17.00 de snelste Nederlander. Hij liep ongeveer een minuut van zijn pr af. "Het was superhard werken. Zonder haas, de wind op kop, het was de laatste kilometers elke stap vechten. Er zit echt niks meer in. Maar als je dan in de stad komt en iedereen roept je naam, dan ben ik zo blij. Nu even rusten en dan nagenieten. Ja, met een paar biertjes."

Hoogzwangere vriendin
Eindhovenaar Casper van der Putten was met 2.27.16 de snelste Brabander. Hij bleef Dennis de Freytas uit Etten-Leur (2.27.32) nipt voor. Na afloop wilde Dennis direct naar zijn vriendin. Begrijpelijk, want ze is hoogzwanger.

Vivian Jerotich won de marathon bij de vrouwen. (Foto: Eye4Images)
Vivian Jerotich won de marathon bij de vrouwen. (Foto: Eye4Images)

Snelste vrouw
Bij de vrouwen was Vivian Jerotich een klasse apart. De Keniaanse kwam na 2.26.39 over de eindstreep. Zilver ging naar de Belgische Juliette Thomas, brons naar Sara Makera. Bregje Smits, van origine uit Eindhoven, viel net buiten het podium. Ze was de snelste Nederlandse in 2.37.01. "Ik ben misselijk, dat was niet helemaal het plan. Ik baal dat ik er zo'n last van had, want mijn benen voelden goed. Ik kon sneller, jammer."

Ties van den Hurk won de halve marathon. (Foto: Eye4Images)
Ties van den Hurk won de halve marathon. (Foto: Eye4Images)

Halve marathon
Ties van den Hurk pakte met 1.06.34 de winst op de halve marathon. Hij verraste zichzelf daarmee. "Ik liep eigenlijk voor een vriend van me, maar ik bleek de sterkste."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!