Deelnemers krijgen verkeerde medaille na (halve) Marathon Eindhoven

Gisteren om 14:02 • Aangepast vandaag om 12:06
nl
Bij de ASML Marathon in Eindhoven zijn zondag bij de finish verkeerde medailles uitgedeeld. Sommige lopers die ruim 42 kilometer in de benen hadden, werden daarvoor beloond met 'slechts' een medaille voor de halve marathon. Of andersom: lopers die 21,1 kilometer renden, kregen soms een plak voor de dubbele afstand. "We willen dit natuurlijk oplossen", zegt de organisatie maandag.
Profielfoto van Anouk Lambregts
Geschreven door
Anouk Lambregts

Iedereen die een verkeerde medaille kreeg en mee naar huis heeft genomen, kan daarom volgens een woordvoerder contact opnemen met de organisatie. Via de post krijgen ze vervolgens de juiste medaille alsnog toegestuurd. Een kleine 24 uur na het evenement hebben volgens haar 'enkele deelnemers' zich gemeld.

De medailles werden zondagmiddag uitgereikt door vele vrijwilligers van de marathon. "Alle afstanden lopen door elkaar, en kunnen tegelijk finishen. Ook was het op sommige momenten heel erg druk. Ik verwacht dat er daardoor iets fout is gegaan", zegt de woordvoerder. Daarbij leken de medailles volgens haar dit jaar veel op elkaar. "Voor de komende edities gaan we kijken of we ervoor kunnen zorgen dat de verschillende medailles beter te herkennen zijn."

Op sociale media schrijven deelnemers dat ze nét op tijd zagen dat ze een verkeerde medaille kregen. "Ik had de medaille voor de hele al om mijn nek, maar voor die van de halve moest je een stuk verder lopen", schrijft iemand bijvoorbeeld.

"Ik heb veel hardloopevenementen meegemaakt, maar dit sloeg nergens op."

Uit reacties onder een post van Omroep Brabant op Facebook blijkt dat het erg chaotisch was bij de finish. Een loper schrijft dat hij ruim dertig minuten moest wachten voordat hij het finishvak uit kon lopen door de drukte. "Ik heb veel hardloopevenementen meegemaakt, maar dit sloeg nergens op", schrijft hij. "Het is een fout van de organisatie om de hele en de halve marathon tegelijkertijd te laten finishen."

Een andere loper valt hem bij: "Ik heb een uur stilgestaan voordat ik weg kon. Er stonden allemaal mensen om me heen te bibberen die lang hadden gelopen en vervolgens ook niet weg konden."

Hoeveel mensen exact de dupe zijn en een foute medaille kregen, is niet duidelijk. Via de website van de ASML marathon kunnen deelnemers contact opnemen met de organisatie om de juiste medaille alsnog te ontvangen. Dat zal dan via de post gebeuren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!