Astronoom verrukt over komeet: 'Met fototoestel opvallend goed te zien'

15 oktober om 12:30 • Aangepast 24 oktober om 02:04
nl
Het was een bijzondere maandagavond voor liefhebbers van bijzondere hemellichamen. De komeet Tsuchinsan-Atlas was namelijk te spotten vanuit onze provincie. De grote ijsbal is op weg naar de zon en komt daarbij langs de aarde.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Sinds vorige week vrijdag is de komeet zichtbaar in Nederland, maar om deze echt goed te zien ben je afhankelijk van meerdere factoren, zoals het weer en de helderheid van de komeet.

"De lucht was maandagavond lekker transparant."

Maandagavond rond kwart voor acht waren de omstandigheden in onze provincie hiervoor ideaal, vertelt Urijan Poerink van sterrenwacht Halley in Heesch. "De komeet was met een wat grotere lens van een fototoestel opvallend goed te zien. De lucht was lekker transparant en er waren opklaringen. Maar met het blote oog was het op het randje. Met een beetje sluierbewolking zie je het al niet."

De komende dagen zijn er waarschijnlijk nog meer kansen om de komeet te bekijken. "Houd dan het zicht op het westen van de horizon en gebruik je verrekijker. Maar garanties zijn er niet", benadrukt Poerink. "Vanaf nu zal Tsuchinsan-Atlas wat hoger aan de horizon te zien zijn, maar neemt 'ie wel een beetje af qua helderheid."

De komeet boven Den Bosch (foto: Robert de Gronckel).
De komeet boven Den Bosch (foto: Robert de Gronckel).
"Dit is een soort overblijfsel van de vorming van ons zonnestelsel"

Astronomen genieten in ieder geval van Tsuchinsan-Atlas en spreken van een uniek fenomeen. Door de 80.000 jaar durende baan van de komeet zou Tsuchinsan-Atlas het laatst zichtbaar zijn geweest in de tijd van de neanderthalers.

Zo'n komeet is een enorme ijsklomp, legde Poerink vorige week al uit. Vaak zijn ze vernoemd naar de mensen die ze ontdekten. De meeste van deze objecten komen uit de Kuipergordel, een gebied voorbij de planeet Pluto. "Dit is een soort overblijfsel van de vorming van ons zonnestelsel", verduidelijkt de sterrenkundige. “De meeste kometen blijven daar rustig hangen, maar af en toe valt er eentje richting de zon, zoals nu Tsuchinsan-Atlas.”

De komeet boven Geertruidenberg (foto: Glenn Aoys).
De komeet boven Geertruidenberg (foto: Glenn Aoys).
"De staart maakt het extra de moeite waard."

Zo'n voorbijvliegende komeet is op zich niet zeldzaam, maar het gebeurt ook weer niet ieder jaar. Zo is de sterrenwacht waar Poerink werkt, vernoemd naar komeet Halley die eens in de 76 jaar langs de aarde scheert. Tsuchinsan-Atlas komt echter eenmalig voorbij.

Als zo'n komeet de zon nadert, verdampt deze namelijk. Het ijs smelt dan en laat stof en gas achter, wat eruitziet als een heldere staart die vaak op spectaculaire wijze te zien is vanaf de aarde. "Dat maakt het allemaal extra de moeite waard om te proberen hem te zien."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Er volgen nog meer momenten waarop de komeet te spotten zal zijn: 'Je hebt een verrekijker nodig en een beetje kennis van de sterrenhemel'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!