Expats ruilen massaal hun rijbewijs om voor Nederlands exemplaar

Vandaag om 12:44 • Aangepast vandaag om 15:00
nl
Hoogopgeleide kenniswerkers in Brabant ruilen massaal hun buitenlandse rijbewijs om voor een Nederlands exemplaar. Zonder examen te doen. In nog geen drie jaar tijd hebben ongeveer tienduizend kenniswerkers van buiten de EU hun rijbewijs in Brabant omgewisseld. Een ruime verdubbeling vergeleken met de drie jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) die verantwoordelijk is voor de registratie van rijbewijzen. Eerder uitten rijschoolhouders grote zorgen over het rijgedrag van expats in de regio Eindhoven.
Profielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Kenniswerkers kunnen via een belastingtechnische regeling uit 1995 hun rijbewijs zonder Nederlands rijexamen omruilen. Deze regeling geldt alleen voor hoogopgeleide werknemers van buiten de EU die minimaal 46.000 euro bruto per jaar verdienen. Schoonmakers uit India zijn bijvoorbeeld uitgesloten. Het doel van de regeling was om meer hoogopgeleide buitenlandse werknemers naar ons land te lokken.

Rijbewijs bij pakje boter
Voor het omwisselen van het rijbewijs hoeven ze in Nederland niet meer op examen. Rijschoolhouders vinden dat ze hier nog niet de weg op kunnen. "Veel kenniswerkers hebben het rijbewijs lokaal bij een pakje boter gekregen", zei John Dekker van de gelijknamige rijschool in Eindhoven eerder tegen Omroep Brabant.

Spookrijden
Met 40 of 50 kilometer per uur invoegen op de snelweg, van rijstrook wisselen zonder te kijken en zelfs spookrijden. Dit zijn volgens rijschoolhouders enkele van de veelgemaakte fouten door kenniswerkers die hun rijbewijs buiten de EU hebben gehaald.

In 2017 waren het nog maar 741 kenniswerkers van buiten de EU die in Brabant hun rijbewijs omwisselden voor een Nederlands exemplaar. Vorig jaar waren het er in onze provincie al 4138.

De RDW houdt bij hoeveel kenniswerkers van buiten de EU hun rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Voor Noord-Brabant zijn dat er:

2019: 1708 2020: 1546 2021: 1542

2022: 3167 2023: 4138 2024: 2351

Veilig Verkeer Nederland (VVN) liet in het Parool weten zich zorgen te maken: “Het is niet wenselijk dat er mensen rondrijden die de Nederlandse regels niet goed kennen,” aldus woordvoerder Willemijn Pomper in het Parool. “Deze expatregeling moet niet ten koste gaan van de verkeersveiligheid."

Toetsen afnemen
De rijschoolhouders vinden dat de speciale regeling voor kenniswerkers snel afgeschaft moet worden. Houbraken van Rijschool Acht in Eindhoven pleit voor een apart examen. "Het CBR zou deze mensen eigenlijk moeten toetsen voordat hun rijbewijs wordt omgeruild, net als nu ook wel eens bij ouderen gebeurt.”

Volgens de RDW staat Noord-Brabant op de derde plaats als het gaat om provincies waar de meeste rijbewijzen worden omgewisseld. Tot nu toe hebben dit jaar in Nederland al ruim 16.000 hoogopgeleide kenniswerkers hun rijbewijs omgeruild.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!