Supporters PSV willen verbod op uitwedstrijd aanvechten bij de rechter

Gisteren om 13:58 • Aangepast gisteren om 19:56
nl
Supportersvereniging PSV heeft deze dinsdag naar eigen zeggen 'een hele club juristen' ingeschakeld. Aanleiding is het besluit van de Franse autoriteiten om de fans uit Eindhoven toegang te weigeren tot de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain. De fans zijn volgende week zelfs niet welkom in de stad Parijs. Rob Bogaarts, voorzitter van de supportersvereniging, verwacht dat een rechtsgang wel wat duiten gaat kosten. "Maar dan ligt er tenminste een uitspraak."

De Franse autoriteiten zijn op hun hoede voor de PSV-supporters, onder meer door rellen vorig jaar 24 oktober rondom en tijdens de Champions League-wedstrijd tegen RC Lens. Er raakten toen 24 supporters gewond. PSV kreeg een boete van 25.000 euro.

"Er zijn in Lens inderdaad dingen gebeurd die niet door de beugel konden. Maar is het legitiem om voor een andere wedstrijd onze supporters te verbieden?", vraagt Bogaarts zich af.

Zijn vereniging heeft hierover contact gelegd met andere supportersgroepen in Europa. En er zijn juristen op de zaak gezet. "Dat is voor ons als vereniging best een ding, het loopt aardig in de kosten. Wij vinden het het wel waard en kijken naar andere voorbeelden van rechtszaken die zijn aangespannen door supporters omdat ze niet mochten gaan kijken. Wellicht is een kort geding mogelijk."

Voor nu overheerst vooral boosheid en teleurstelling. "Ik ben gruwelijk pissig, het is een zwaar overtrokken maatregel", vindt de voorzitter van de Supportersvereniging PSV. "Iedereen heeft al kosten gemaakt, we moeten maar zien wat daar allemaal van wordt vergoed."

"Dit soort wedstrijden zijn het mooist."

Bogaarts: "Er zijn de afgelopen jaren fantastische voorbeelden geweest van een hele mooie en grote supportersschare van PSV zonder enige wanklank. Voor ons als supporters zijn dit soort wedstrijden het mooiste. We willen onze club overal steunen maar dat wordt ons nu door de neus geboord. En dat een week voor de wedstrijd. Er is door heel veel mensen vrij gevraagd en ze hebben kosten gemaakt. Het geld voor het wedstrijdkaartje krijgen ze terug, de rest is maar afwachten."

"Speelbal geworden van de lokale politiek."

De juridische strijd die de supportersvereniging mogelijk wil aangaan, heeft niet alleen als doel om het besluit van de Franse autoriteiten terug te draaien. "Het is ook belangrijk om een statement te maken. Het wordt steeds gemakkelijker om wedstrijden te verbieden, maar de basis waarop dat gebeurt, is niet altijd objectief. Soms is een verbod goed te begrijpen, omdat korte tijd daarvoor tijdens een bepaalde wedstrijd iets is gebeurd. Dit gaat echter over een incident van een jaar terug, dan ben je een speelbal geworden van de lokale politiek", meent Bogaarts.

Op 10 december speelt PSV weer een Champions League-wedstrijd in Frankrijk, dan tegen Stade Brest. "We houden ons hart nu al vast voor dat duel."

"Ik ben nog steeds flabbergasted."

Jell Jansen uit Dommelen zou namens de supportersvereniging als busbegeleider meegaan naar Parijs. "Onbegrijpelijk dat we niet mogen gaan, ik ben nog steeds flabbergasted. We kregen het nieuws via de app binnen en ik dacht eerst dat het een grapje was. Ik snap het echt niet, zelfs niet een klein beetje. Ongelooflijk en verre van netjes. Duizenden supporters die al hebben geboekt en nu niet mogen gaan. Voor mijn gevoel wisten de autoriteiten dit al maanden terug."

De Brabantse is dus gedwongen de wedstrijd op televisie te kijken. "Parijs kan wel de Olympische Spelen organiseren, maar niet een Champions League-wedstrijd tegen ons PSV. Schandalig."

Jell Jansen mag niet naar Parijs.
Jell Jansen mag niet naar Parijs.

Op X zijn er ook diverse boze reacties te lezen van PSV-supporters:

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!