Kosten jeugdzorg rijzen de pan uit, groepsbehandeling is goedkoper

15 oktober om 14:03 • Aangepast 24 oktober om 02:04
nl
De kosten voor jeugdzorg lopen in de gemeentes in Midden-Brabant zo uit de hand dat extra geld gevonden moet worden om alles te betalen, zeggen ze. Jeugdzorgorganisaties kijken zelf ook waarop ze nog kunnen bezuinigen. Bijvoorbeeld op een-op-een begeleiding voor kinderen met complexe problemen. Die wordt steeds vaker vervangen door groepsbehandeling. Ouders vertelden eerder aan Omroep Brabant over de schrijnende gevolgen. Volgens de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx blijft er individuele hulp beschikbaar. “Maar soms is groepsbegeleiding beter.”
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Maandag stuurden ouders een noodkreet: “Schaf de individuele zorg niet af voor onze kinderen.” Twee moeders hadden een brief gehad van de Tilburgse jeugdzorginstelling Crossroads, dat er in de toekomst geen geld meer was voor een-op-een behandeling van hun kind.

"Sindsdien gaat het weer slecht. Ik zit weer met een kind dat meer thuis is dan op de dagbesteding. Vandaag is hij weer niet geweest”, zegt een wanhopige Susanne* over haar zoon van elf die autisme heeft. Het ging net beter met hem, tot de een-op-een begeleiding per direct werd stopgezet.

LEES OOK: Susanne wanhopig: zoontje Freek (11) zit thuis want hij kan nergens terecht

De Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx bestrijdt stellig dat de individuele zorg helemaal stopt: “Als in een individueel geval een-op-een behandeling nodig is dan blijft dat nog steeds beschikbaar.”

"Soms is groepsbegeleiding veel beter."

Maar de kosten rijzen zo de pan uit dat er dus steeds vaker gekozen wordt voor groepsbehandeling, ook bij kinderen met complexe, ingewikkelde problemen. Hendrickx: ”Daar waar het kan, gaan we groepstherapie of groepsbegeleiding inzetten. Het klinkt altijd heel erg goed, een-op-een behandeling, maar soms is groepsbegeleiding veel beter.”

Hendrickx zegt dat ze heel goed weet dat iedereen het beste voor zijn of haar kind wil. “Het kan zijn dat ouders het niet eens zijn met de inzet van hulp", zegt ze. "Daar kan ik me ook alles bij voorstellen. Je wilt altijd voor je kind het beste. De vraag is of het beste ook altijd beschikbaar is.”

“Ik vind het eigenlijk heel treurig dat zoveel kinderen jeugdhulp nodig hebben."

Ze benadrukt dat ze als wethouder niet gaat over wie welke behandeling krijgt in de jeugdzorg: “Ik moet zorgen dat de zorg beschikbaar is.” Wel maakt ze zich grote zorgen over de enorme toename van kinderen waar het niet goed mee gaat: “Ik vind het eigenlijk heel treurig dat zoveel kinderen jeugdhulp nodig hebben. Daar is ook echt wel iets raars aan de hand, dat er steeds meer kinderen met ingewikkelde problemen zijn die niet zonder jeugdzorg kunnen.”

De gemeente Tilburg komt dit jaar bijna zeven miljoen euro tekort op de begroting voor de jeugdzorg. In andere gemeenten is het niet veel anders. Wethouder Hendrickx pleitte kortgeleden nog voor compensatie vanuit de Rijksoverheid. Een commissie van deskundigen geeft hierover binnenkort een bindend advies aan het kabinet. Hendrickx: "Als we niet opletten, moet er zo veel geld naar jeugdzorg dat we geen geld meer hebben om dingen te regelen die ervoor zorgen dat kinderen geen jeugdzorg nodig hebben.”

* De naam van Susanne is om privacyredenen gefingeerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!